Активний день спілкування з жінками та дівчатами Музиківської громади

Сьогодні наша натхненна психологиня встигнула провести два тренінги для підтримки психологічного стану жінок та дівчат у селах деокупованої Херсонщини. Ранок почався в Музиківці. Тут Інна Корміленко завжди бажана гостя, її чекають із нетерпінням та радістю. Кілька з учасниць тренінгу вже неодноразово були у неї на консультації і під час кава-паузи “звітували” про проведену роботу над собою.

Тема сьогоднішнього заняття для музичанок “Незвичайна подорож до самої себе. Народження. Відчуття. Усвідомлення.” І дійсно, подорож - це найкращий опис для всіх дій, які виконували учасниці, адже ми згадували дитячі образи та страхи, розбирались, що таке щастя і як його досягти та прописали кроки необхідні, щоб почути свою внутрішню дитину.

  

Також учасниці мали творчу вправу, за допомогою яскравих фарб, намистин, стрічок та кольорового паперу, кожна створила свою власну прикрасу - цінність. Кожна вклала у свій твір свої хороші думки та важливі для себе речі. Комусь було важливо, щоб її цінність завжди була з нею, тому вона стала каблучкою; іншій, щоб там були лише рожеві бусини, а хтось зробив справжню родину ляльок мотанок - уособлення кожного з коханих онуків.

“Для мене дуже важливе спілкування між учасницями. Це додатковий бонус, який ми отримуємо, коли приходимо на спільні зустрічі. Бо війна нас змусила частіше сидіти вдома та боятися. А зараз у цьому дружньому колі, навіть забувається в який час живемо” - розповідає Валентина одна з учасниць тренінгу.

Далі наша невтомна Інна Корміленко попрямувала до Загорянівки, ще одного села Музиківської громади. Тут в імпровізованому гуманітарному штабі її чекала велика група жінок - одні пережили окупацію та зустріли в рідному селі звільнення, інші повернулись із евакуації до рідної домівки. Одна з учасниць згадувала, як сиділи днями в домашньому укритті і слухали голосні звуки артдуелей. Тренінг “Стрес. Як собі допомогти?” у воєнний час потрібен всім, бо кожного дня ми стикаємось із небезпечними ситуаціями, тиском близьких та далеких подій.

Стрес — це відчуття тиску, пригніченості або неспроможності впоратися із проблемою. Тривалий вплив стресу викликає серйозну напругу всього організму, що помітно погіршує настрій та самопочуття людини. Ознаками стресу є:
  • М’язова напруга в ділянці голови, шиї, плечей, спини.
  • Підвищена тривожність.
  • Дратівливість без причини чи з найменшого приводу.
  • Знижена працездатність.
  • Апатія.
  • Порушення сну.
  • Розсіяність, погіршення пам’яті та здатність до концентрації уваги.
  • Хронічна втома, песимізм, бажання дистанціюватися від людей.
  • Головний біль, нез'ясовна біль у грудях.
  • Розлад апетиту, порушення травної функції.

 

 

Кожна учасниця відмітила для себе симптоми, які спостерігає у собі, а Інна Корміленко підказала як з ними впоратись та покращити якість життя.

“Інтернет повниться різними техніками, які знижують рівень стресу, працюють профілактично, не допускаючи стресу або підвищують стресостійкість. Все інформація у доступі і здавалось би - роби і "буде тобі щастя". Я ж на тренінгу запропонувала учасницям вправи, які показали б їм, як важливо прислухатися до себе, свого організму, свого внутрішнього світу та тіла. Вправи допомогли зрозуміти кожній, яка саме техніка зняття та зниження стресу буде допомагати саме їй. Буде "лікувальною" для організму. Вправи розкрили - чому так відбувається, що універсального ключа зняти стресу не існує. Кожна мала змогу підібрати власний ключик до спокою своєї душі" - коментує Інна Корміленко.

Час пролетів швидко не зважаючи на складну тему та спекотну погоду. Наша Інна почула безліч схвальних відгуків та теплих слів, а головне пообіцяла завітати знову до знайомого жіночого кола.

“Інно, чекаємо на ваші наступні візити до Шкуринівки та Загорянівки. Ми з дівчатами цікавимось різними темами. А наступного разу давайте заплануємо ще й захід для дітей. В нас їх теж багато і їм теж потрібна підтримка. Війну вони проживають теж не легко” - розповіла учасниця тренінгу Ольга.

Цього разу всі учасниці двох важливих тренінгів крім корисних знань, спілкування, глибинних інсайдів, отримали матеріальний бонус у вигляді набору гідності. Склад цього набору ми обговорювали з жінками Білозерщини та збирали пропозиції через гугл форму. Тому сподіваємось, що його наповнення буде корисним для всіх учасниць.

🟩Зустрічі відбулись в рамках короткострокового проєкту громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку”, який підтримується Фондом реагування на надзвичайні ситуації для жінок і дівчат, заснованим HIAS у співпраці з VOICE в рамках проєкту, що фінансується USAID під керівництвом Save the Children в Україні.

Дописати коментар

0 Коментарі