Компенсація за пошкоджене житлове майно. Що? Коли? Як? Куди?

Війна триває вже понад рік, збільшується кількість зруйнованих будинків і вже почали з’являтися перші відновлені, але не зменшується кількість питань, як отримати компенсацію. Добре, що відповідь на питання “Хто винен?” добре всім відома і воно відсутнє в стандартному переліку.


Сьогодні розбираємось у складній законодавчій базі та нововведеній електронній публічній послузі “єВідновлення”. Спробуємо простими словами дати відповіді на типові питання, які отримує наша юристка Антоніна Тищенко кожного разу під час виїзду в деокуповані села Білозерщини. 


🔷За які об’єкти можна отримати компенсацію? 

За ті, що розташовані на території України та пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, та можуть бути відновлені шляхом проведення поточного або капітального ремонту: 

🔹одноквартирні будинки, у тому числі відокремлені житлові будинки садибного типу, 

🔹зблоковані будинки з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці;

🔹котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності;

🔹будинки садибного типу, дачні та садові будинки; 

🔹квартири (житлові приміщення) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені).


Якщо ваше майно потрапляє в цей перелік, то перевіряйте наступні умови:

🔹об’єкт нерухомого майна був пошкоджений після набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”,

🔹відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,

🔹на пошкодженому об’єкті не проведено ремонтні роботи,

🔹об’єкт нерухомого майна розташований на території, що не включена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції (крім територій можливих бойових дій, територій активних бойових дій, на яких бойові дії завершені на дату подання заяви).


🔷Хто може отримати компенсацію?

Громадяни України, які досягли 18-річного віку та подали через Портал Дія заяву, якщо вони є власниками (співвласниками) пошкодженого об’єкта і право власності якого підтверджено.


🔷Хто точно не отримає компенсацію?

🔹 Особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України “Про санкції” (Можна перевірити на в базі даних санкцій накладених після нападу росії на Україну).

🔹Особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом I “Злочини проти основ національної безпеки України” Особливої частини КК України.

🔹 Спадкоємці підсанкційних осіб та засуджених зрадників держави, якщо об’єкт нерухомого майна був пошкоджений за життя такого спадкодавця.


🔷Як подати заяву на компенсацію через Дію? 

І так давайте покроково!

🔹Встановити додаток Дія та пройти автентифікацію.

🔹Подати через Дію інформаційне повідомлення.

🔹Переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав. Якщо об’єкт не внесений, то необхідно його внести (з цим допоможуть державні реєстратори - часто вони працюють в місцевих радах).

🔹Відкрити додатковий спеціальний рахунок у банку-партнері (схоже ми всі робили для отримання мотиваційних коштів за вакцинацію).

🔹Обрати у Дії електронну публічну послугу «єВідновлення».

🔹В Дії сформувати заяву на компенсацію та приєднати необхідні документи.

🔹Для співвласників треба надати згоду на отримання компенсації заявником (можна також через дію або через нотаріальне посвідчення).

🔹Вказати, що ви не є підсанкційною особою, засудженим зрадником держави чи їх спадкоємцем.

🔹Отримати автоматичне повідомлення про реєстрацію поданої заяви та чекати на початок її розгляду.


Важливо зазначити, що необхідний пакет документів та заяву можна подати також через місцевий ЦНАП.


🔷Хто розглядає і приймає рішення щодо надання компенсації?

🔹Місцева комісія з компенсації, утворена військовими адміністраціями, у складі не менше 5 осіб. Саме ця комісія відповідно затвердженого ВА положення надає консультації, розглядає заяви, встановлює наявність права на першочергову компенсацію, організовує обстеження пошкодженого об’єкта, заповнює  чек-лист, приймає остаточні рішення щодо розгляду заяви, надання/відмову у наданні компенсації.  


Думаємо, що більшість військових адміністрацій вже утворили відповідні комісії. Для прикладу, Музиківська СТГ створила комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об'єкти нерухомого майна внаслідок збройної агресії рф ще 16 травня і відповідне розпорядження опубліковане на їх офіційному сайті. Окреме положення в громаді не затверджували, але зобов’язали керуватися постановою КМУ від 21 квітня 2023 р. № 381.


🔷Яку компенсацію можна отримати і як вона розраховується?

🔹Максимальний розмір компенсації за один об’єкт -  200 тис. гривень. 


Розмір компенсації визначає комісія - здійснює фотофіксацію та визначає обсяг пошкоджень об’єкта нерухомого майна, заповнює чек-лист за кожним видом ремонтних робіт. В цьому чек-листі встановлено показники середньої вартості ремонтних робіт. Так, для прикладу, вартість відновлення метру квадратного пошкодженого фарбування фасадів без урахування утеплювача становить 128,05 грн, заміна одного умивальника разом із змішувачем - 5738,7 грн, а двоконтурного газового котла - 44321,5 грн. Відповідно постраждалий за чек-листом зможе додатково самостійно проконтролювати комісію.


Важливо знати, що кошти можна витрати тільки для придбання будівельних матеріалів з метою виконання поточного чи капітального ремонту.


🔷Хто першочергово отримає компенсацію?

🔹Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та особи, визначені ч. 1 статті 10, ч. 1 статті 101 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

🔹Мобілізовані.

🔹Особи з інвалідністю I та II групи.

🔹Багатодітні сім’ї.

🔹Батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, прийомні батьки, опікуни та патронатні вихователі.

🔹Діти сироти і діти, позбавлених батьківського піклування.


Важливо зазначити, що заяви потрапляють на розгляд Комісії  за черговістю, сформованою у автоматичному режимі через Реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ), до якого має доступ комісія.


🔷Коли заявник отримає гроші? 

🔹Строк розгляду заяви не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання. Впевнені, що всі місцеві комісії дотримуватимуться цього строку і за місяць заявник матиме відповідь та кошти. Ще одним важливим строком є дванадцять місяців з дня отримання компенсації, протягом яких отримувач компенсації повинен її використати. Якщо не використає, то вони повернуться Державі.


🔷Чи можуть відмовити?

Можуть! Якщо комісія виявить неправдиві дані, відсутність у заявника повноважень для подання заяви або заявник відноситься до осіб, які не може бути отримувачами компенсації відповідно до Порядку.


Важливо! Рішення комісії про надання компенсації (у тому числі її розмір), відмову у наданні компенсації можна оскаржити до органу, що її утворив - військовій адміністрації. Рішення військової адміністрації про затвердження рішення комісії про надання або відмову у наданні компенсації можуть бути оскаржені у судовому порядку.


Друзі, сподіваємось, що наші роз’яснення вам не знадобляться, що снаряд омине ваш будинок, а військові адміністрації виконуватимуть свої функції оперативно, прозоро, без зайвої бюрократії та з повагою до людей!


Підготували

Антоніна Тищенко, юристка ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”


🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО «Людина в біді» та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


У тексті консультації деякі моменти спрощені для кращого розуміння. Для прикладу в громадах де не утворені військові адміністрації утворювати комісію з компенсації буде виконавчий комітет сільської, селищної чи міської ради, але в тексті ми все ж прив’язуємось до ВА.


Дописати коментар

0 Коментарі