Соціальні працівниці Чорнобаївської громади вчились методам самодопомоги для подолання проявів стресу


Вчора в Чорнобаївській громаді пройшла оперативна робоча зустріч фахівчинь соціальної сфери з Корміленко Інною, психологинею ГО "Білозерський центр регіонального розвитку". Розмова була про складні умови праці, продиктовані війною та про ефективне міжособистісне спілкування з клієнтами. Працівниці дізнались про методи самодопомоги, про практичні вправи для подолання негативних емоцій та проявів стресу. Психологиня розповіла про роботу нервової системи та функції блукаючого нерву, учасниці зрозуміли як його активувати для покращення соматопсихічного стану людини.

“Соціальна робота, то важкий труд. Не можливо не включатися, коли працюєш з живими людьми. Разом з ними переживаєш всі обставини та події, які привели їх до взаємодії з соціальними службами. Але головне в цій роботі - не втратити себе, навчитися саморегулюватися, самовідновлюватися і залишатися в ресурсі. Бути корисною іншим можна тільки за умови здоров'я. В тому числі і психологічного” - актуалізує зустріч Інна.

Працівниці розповіли про симптоми та реакції тіла на стресові ситуації, які спостерігають за собою: завмирання, "відмовляння ніг", підвищення тиску, запаморочення та "водіння із сторони у сторону", підвищення серцебиття та навіть підвищення температури тіла. Всі ці приклади показали міцний зв'язок між психікою та фізіологією. Важливо не лякатися проявів свого тіла на стрес, а зрозуміти, що це можливість поспостерігати та усвідомити власні прояви.

Також на зустрічі вчилися опановувати себе за допомогою дихання діафрагмою та рухів очима. Зробили м'язову релаксацію, щоб навчитися заспокоюватися, розслаблятися. За допомогою цієї вправи можна завершити робочий день та переключитися на наступні етапи життя. Працівниці соціальної сфери поділилися своїми методиками розвантаження та відпочинку - вишивка бісером, розведення акваріумних рибок, спілкування, ігри тощо.

Зустріч пройшла у теплому колі. Сподіваємося, що отримані теоретичні знання та практичні навики допоможуть жінкам зберегти своє психологічне здоров'я та бережно ставитися до себе.

Зустріч відбулася в рамках проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Зміцнення громадської довіри (UCBI)".

Дописати коментар

0 Коментарі