Осередки психологічної та правової підтримки в прифронтових громадах


Команда ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» продовжує свою правозахисну та психосоціальну діяльність у сільських громадах Білозерщини. За нашими плечима сотні безкоштовних, якісних та своєчасних психологічних та юридичних консультацій, технічна допомога місцевим адміністраціям та адресна підтримка постраждалих. Весь наш досвід, кваліфікація та партнерські напрацювання сконцентрувалися в новому проєкті «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців», який отримав підтримку від ПРООН.

«Цільовою аудиторією проєкту є вразливі категорії – жінки, чоловіки та діти, які фактично проживають у 8 селах двох партнерських громад – Чорнобаївської та Білозерської. Із багатьма з них ми вже познайомилися під час попередніх виїздів мобільної бригади у складі психологині та юристки. Коли наші спеціалістки працюють на виїзді, то вони автоматично проводять оцінку потреб, потім ми шукаємо механізми задоволення цих потреб і так народжуються наші нові ініціативи», – розповідає керівниця проєкту Оксенюк Катерина.

Основною метою проєкту є створення осередків психологічної та правової підтримки мешканців та мешканок на базі закладів культури. Ми забезпечимо сільські бібліотеки та будинки культури необхідним обладнанням: ноутбуком, принтером, обігрівачем, зарядною станцією, фліпчартом, меблями та тематичними книгами. Сюди буде приїздити наша мобільна бригада у складі психологині та юристки, проводитимуться майстер-класи та групова робота з нашими фахівчинями, відвідувачі матимуть можливість організувати власну тематичну групу самодопомоги.

Завдяки отриманому обладнанню бібліотекарі зможуть забезпечити доступ мешканців громад до дистанційних психологічних та юридичних консультацій, перенаправляти клієнтів/-ок до наших спеціалістів та самостійно організовувати онлайн-зустрічі людей із психологом та юристом.

«У спілкуванні з людьми ми помітили, що звучить багато претензій та негативу один до одного (ті виїхали, хтось повернувся, як пережили окупацію). Це все не скільки про реальні події, а про страхи, нерозуміння та відсутність діалогу. Майданчик для діалогу – ще один варіант використання осередків у закладах культури, який ми створимо в рамках проєкту», – продовжує пані Катерина.

Працівниці культури додатково пройдуть тренінг із першої психологічної допомоги. Вони будуть постійно працювати у своєму закладі, зможуть оперативно підтримати постраждалих від війни та замовити додаткову групову консультацію у нашої психологині Інни Корміленко. Певний навик роботи з людьми у стресових ситуаціях у працівниць культури вже є, але співпраця з командою громадської організації та тренінг навчать їх якісно переадресовувати та інформувати громаду про можливість та важливість отримання психологічної допомоги.

«Маємо дуже амбітні цілі в межах цього проєкту. Головним напрямком для себе, крім надання особистих психологічних консультацій, вважаю популяризацію турботи про ментальне здоров’я! Вже зараз відчуваємо, що звернення до психологів у суспільстві нормалізується, але точно є куди рости. Я досі радію одиночним випадкам звернень чоловіків. Зараз на них величезний тиск стресу та очікувань, з якими не кожен може впоратися самостійно. У складних життєвих ситуаціях варто звернутися до спеціаліста. Люди старшого покоління теж можуть відгороджуватися традиціями від власних проблем та негативних проявів. Я відкрита до спілкування у зручний для вас час!» – мотивує Інна Корміленко, психологиня проєкту.

У межах проєкту будуть продовжувати свою роботу телефони гарячої лінії ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»:

📞 Психологічна допомога: (066) 999-01-42
📞 Юридична допомога: (050) 999-01-42


Консультації доступні щодня з 09:00 до 17:00. Онлайн-формат не впливає на якість послуг! Зручно, конфіденційно та безпечно отримуйте допомогу вдома. Вартість дзвінків за тарифами оператора.

«Безмежно вдячні керівництву Білозерської та Чорнобаївської військових адміністрацій за підтримку наших ініціатив та розуміння проблем, з якими стикається кожен житель прифронтових сіл. Успішний багаторічний досвід нашої співпраці у сфері розвитку громад, забезпечення доступу громадян до юридичної та психосоціальної допомоги – це фундамент майбутнього спільного відновлення територій. Впевнені, що наша співпраця принесе користь як громадам у цілому, так і кожному їх мешканцю», – говорить керівниця проєкту пані Катерина.

Тож, починаємо створювати осередки спокою у прифронтових громадах. Слідкуйте за анонсами виїздів мобільної бригади та розвитком подій на фейсбук-сторінці ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Білозерка.Інфо.

◾Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.


Фото використані для колажу з архіву ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" та Сanva/

Дописати коментар

0 Коментарі