Зцілення дитячого серця через психосоціальну підтримку



Наша організація у співпраці з Save the Children за підтримки ЄС продовжує надавати психосоціальну підтримку дітям та дорослим, які проживають на території Херсонського району.

Сьогодні ми розкажемо історію Сніжани* та Гліба*, які змінювалися на очах завдяки програмі TEAM UP та HEART. Одного разу діти прийшли на заняття просто подивитися, що там відбувається. І зацікавилися.

Сніжана* з самого початку включилася в ігри, руханки та інші розваги. А от її брат, Гліб*, більшість часу сидів мовчки на стільці. На запрошення приєднатися - просто заперечно хитав головою. Так було і на другому занятті. На третьому, фасилітаторка попросила у Гліба* дозволу посидіти поряд. І раптом почула: «Чому дорослі люблять тільки малих дітей?»

Хлопчик почувався покинутим, непотрібним, самотнім.

Він розповів, що мама знаходилася у місцях позбавлення волі. Батько працює 24/7 та часто відсутній. Діти його майже не бачать. Будинок зруйнований. Сюди вони переїхали під час війни. І за два роки Глібові* ні з ким не вдалося потоваришувати. Бабуся, яка постійно поруч, піклується про дітей. Проте теж працює.

Гліб* багато сидів на заняттях. І ще більше - мовчав. Проте, на третьому занятті HEART він відреагував на прохання фасилітаторки допомогти їй: розім'яти пластилін.

Щоразу, коли настає час зустрічі, Гліб* і Сніжана* перші сидять на лаві і чекають на фасилітаторів. Хлопчик почав відкриватись.

Якось він поскаржився, що у нього болить нога. Виявилося, що вона травмована. Поріз на нозі був несвіжий, але глибокий і великий. Фасилітатори викликали батька, разом звернулися у лікарню і навчили Гліба* дбати про своє здоров'я та про себе. Зараз його рана вже загоюються. Прояв турботи та уваги подіяли на хлопчика, і він почав довіряти фасилітаторам, говорити з ними. Розповідає про свої мрії. Почав контактувати з однолітками. Його найзаповітніша мрія - навчитися грати на укулеле і мати її у себе. Цей інструмент особливо вразив його під час одного із концертів, які проводили волонтери у сховищі.

Сподіваємося, що одного разу - Глібові* все-таки вдасться провести невеличкий концерт для своїх нових друзів та знайомих.

*- імена головних героїв змінено з метою безпеки

Фото ілюстративне.

Дописати коментар

0 Коментарі