Дитинство у тіні війни. Як фасилітатори дарують надію та радість

Мобільні фасилітатори з цікавістю слідкують за динамікою поведінки своїх маленьких підопічних, спілкуються з батьками для збереження позитивних змін та збирають успішні історії, які допомагають нашій команді продовжувати свою непросту роботу з дітьми в прифронтових громадах. 

«Я мама Олі* та Єгора*. Пів року тому ми переїхали в село у Чорнобаївській громаді. Мусили покинути свою домівку, бо там дуже небезпечно із-за постійних обстрілів. На новому місці почали обживатись, але дітям було не затишно. Вони  були налякані вибухами, які чули раніше. Тривожились, мало спілкувались, постійно сварились між собою. Та й друзів у них не було. Діти в селі нікого не знали. Якось я дізналась що в нашому селі проходять різні активності з дітьми. Я вмовила і своїх прийти подивитись», - розповідає Світлана*, мама дітей які відвідують заняття. 

Жінка вже традиційно приводить дітей на заняття, і, поки чекає на них, має час поспілкуватись з іншими батьками та представниками нашої громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку”. Вона усміхнена та рухлива, але травму війни видають сумні очі. Такі ж великі сумні очі мають і її діти. 

 «Спочатку Оля* і Єгор* спостерігали, стояли осторонь, - ділиться спогадами Анжела, фасилітаторка мобільної бригади. -  На запрошення приєднатись до ігор - відмовлялись. Але згодом діти почали адаптуватися, спілкуватися з однолітками, брати участь в різних іграх та активностях за програмами Теаm UP i Heart. Цей процес не був швидким, але ми його помічали. Кожна нова зустріч ставала все відкритішою та радіснішою». 

«З часом я стала помічати, як Оля* і Єгор* стали більше спілкуватись між собою, допомагати одне одному, менше сваритися. На заняттях з фасилітаторами вони познайомились з місцевими дітьми, у них з'явились друзі та товариші. Я дуже задоволена, що тут, у селі, є такі активності, які допомагають дітям відволікатися від війни, впоратися зі своїми страхами та стресом. Тут діти почувають себе в безпеці, насолоджуються приємною атмосферою, можуть бути просто собою. Ввечері вдома граємо в ігри, яких їх навчали в просторі. Це дуже  зближує нашу родину та допомагає пізнавати одне одного», - продовжує Світлана*.

Завершилось заняття, Оля* і Єгор* підбігли до мами. Разом вони рушили додому. Ще довго було чути радісні голоси дітей, які із захопленням розповідали про заняття. З яким би настроєм діти не приходили на зустріч із фасилітаторами, додому вони повертаються радісні та задоволені. 

Програми TEAM UP і Heart впроваджуються в громадах Херсонського району з липня 2023 року. Це один із компонентів великого проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення потреб у захисті постраждалих від війни та переміщених дітей (у тому числі без супроводу дорослих, розлучених та/або інституціоналізованих) та їхніх сімей в Україні», який впроваджується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Save the Children за підтримки ЄС. 

*Імена героїв історії змінені в цілях безпеки.

Дописати коментар

0 Коментарі