Перші кроки для майбутніх громадських організацій


📍Вже довго думаєте над створенням громадської організації? 

📍Але не знаєте з чого почати? 

📍Бачите безліч проблем у своєму селі, але не може скористатися можливостями? Маємо для вас короткий гайд для перших успішних кроків!



🟦Знайдіть команду однодумців! 


Команда однодумців — головний актив і рушійна сила будь-якої ідеї, це головна цінність та ресурс. Подумайте над такими питаннями:

📍Хто є лідерами організації?

📍Як приймаються важливі для організації рішення?

📍Де шукати і як залучати нових учасників?

📍Хто візьме на себе адміністративні обов’язки — юридичні та  бухгалтерські питання?

📍Хто вестиме проєктну діяльність?


💬“Свою команду ми формували на спільних цінностях, активності та не байдужості до проблем рідного села. Всі вони були готові вчитися, працювати на волонтерських засадах, приділяти свій час та розум до проєктної діяльності. З часом #команда_БЦРР змінювалась, то зменшувалась, то розширялась. В нашій команді є дуже різні спеціалісти — психологи, юристи, менеджери, педагоги, програміст, молодь тощо. Таке поєднання дає нам змогу дивитися на світ під різними кутами та знаходити цікаві рішення звичним проблемам. Для нас важливо спільно приймати рішення та розподіляти обов’язки, намагаємось кожному дати свою зону відповідальності та росту.


Завдання лідера — скласти усі пазли разом, мотивувати та підтримувати, а ще — дбати про психічне здоров’я членів команди. Це непросто в умовах війни, дистанційної роботи та загальної невизначеності, але ми підтримуємо постійний зв’язок та один одного“, - розповідає Елла Петренко, співзасновниця ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”



🟦Визначте свою місію і цілі!


Розпочати варто із розуміння, з якою метою створюється організація, визначити причину існування вашої організації та пошукати відповіді на такі запитання:

📍Для чого створюється організація? 

📍Які проблеми вирішить, на чиє життя вплине?

📍Як ви досягатимете мети? 

📍Якими будуть основні напрямки роботи й чому саме вони?

📍Які конкретні дії або заходи необхідно впровадити, щоби досягти мети?


Ці відповіді можна довго шукати самостійно, в парі або провести велику стратегічну сесію для всієї команди з залученням зовнішнього фасилітатора. Варіантів та методик безліч, важливо зрозуміти та сформулювати місію організації, бо від цього будуть залежати ваші наступні проєкти, збереження мотивації при перших невдачах та пошук однодумців. 


💬“Ідея створення громадської організації Білозерка.Інфо визрівала не один рік. Інформаційний портал був створений ще у 2016 році, як волонтерська ініціатива, і лише з початком повномасштабного вторгнення команда журналістів вирішила взяти на себе усю повноту відповідальності за розвиток єдиного незалежного медіа Білозерщини. Місію організації сформувати так -  висвітлення важливих подій у громаді та залучення до конструктивної дискусії мешканців громади і місцевої влади”, - ділиться досвідом Наталія Свирида, співзасновниця ГО “Білозерка.Інфо”




🟦Проведіть аналіз потреб!


Спробуйте проаналізувати та вивчити ситуацію, з якими проблемами стикаються люди, яким ви хочете допомогти - ваша цільова група. Це можуть бути діти вашого села, жінки похилого віку, соціальні працівники, молоді батьки чи інші групи. В кожної групи свої потреби та проблеми, перед початком роботи варто зрозуміти це. Подумайте над такими питаннями:

📍Для кого ви будете працювати? 

📍З якими проблемами вони стикаються?

📍Що ви зможете зробити для вирішення цих проблем?

📍Де ви можете взяти додаткову інформацію щодо цільової аудиторії?


💬“Навіть зараз у своїй щоденній роботі ми постійно проводимо оцінку потреб цільових груп. Робимо це різними способами - через гугл форми, спілкування з місцевою владою, під час групової роботи з жінками, часто у форми зворотного зв’язку додаємо питання про потреби. Але головне - це спілкування! Ми живемо поруч з людьми, для яких працюємо, бачимо їх щодня, вони не соромляться ділитися з нами своїми ідеями та проблемами. Для аналізу потреб можна використовувати ще фокус групи, соціологічні опитування тощо”, - розповідає Катерина Оксенюк, менеджерка проєктів ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.


Важливо вести систематичний аналіз, фіксувати зміни та їх причини. Також ви можете звернутися до місцевої влади, інших громадських організацій або експертів, щоб отримати додаткову інформацію. 



🟦Налагоджуйте партнерські стосунки!


Навіть маючи потужну команду важко вирішити всі проблеми, тож варто шукати партнерів серед інших громадських організацій, місцевої влади, бізнесу, міжнародних донорів тощо. Тоді ви зможете обмінюватись досвідом та інформацією, навчатись один в одного, реалізувати спільні масштабніші проєкти та творити інституційні зміни. Процес налагодження зв’язків має бути проактивним та базуватися на принципі взаємної вигоди. Подумайте над такими питаннями:

📍Хто може увійти в партнерську мережу?

📍Чим ви корисні один одному?

📍Хто в команді відповідатиме за розвиток відносин із партнерами?


💬“Нам пощастило з друзями та партнерами. Депутати, сільські голови, начальники військових адміністрацій, навчальні заклади, громадські організації тощо. З деким ми дружимо вже багато років та реалізували не один спільний проєкт. Для прикладу зі Станіславською сільською радою у 2017 році ми запроваджували відеотрансляції засідань сесії, а у 2023 відновлювали адміністративні послуги після деокупації.

Ще одним прикладом є Громадське партнерство “За прозорі місцеві бюджети!”. З цією суперкомандою ми з самого початку створення, відчуваємо як зростаємо разом з ними. Разом готували “Бюджети для громадян” у Білозерських громадах, підтримували спеціалістів та шукали успішні практики бюджетної прозорості. Не втомлюємось дякувати кожному надійному партнеру”, - згадує Елла Петренко, співзасновниця ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.



🟦Комунікуйте!


Дуже важливий етап становлення ініціативної групи чи організації. Відразу варто подумати про позиціювання, айдентику та комунікаційні канали. Побудувати комунікаційну стратегію не просто, але певний план можна зробити. В цей план важливо включити створення фейсбук сторінки та за можливістю сайту, теми публікацій, логотип тощо. Подумайте:

📍Кому і що ви хочете сказати?

📍Де бере інформацію ваша цільова аудиторія? 

📍Якими емоційними історіями ви можете поділитися?

📍Хто буде “голосом” вашої команди?


💬”Важливо, щоб організація говорила одним голосом. Цінності, які ви показуєте в себе в соціальних мережах мають збігатися з тим, що озвучують члени команди та волонтери на місцях. Комунікація - це не лише про звітні пости у фейсбуці чи гарні фото в інстаграмі, це обмін емоціями, досвідом, успіхами та невдачами”, - говорить Людмила Погрібна, комунікаційниця ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.


При плануванні зовнішньої комунікації не забудьте про внутрішню!




🟦Шукайте ресурси!


Передусім йдеться про людські та фінансові ресурси. Це взаємопов’язано, тому подумайте як слід над джерелами фінансування майбутньої організації. Це можуть бути гранти, соціальне підприємництво, участь у місцевих бюджетних програмах, безкоштовне виділення приміщення чи інших ресурсів, благодійні внески членів організації і не тільки. Можна знайти людину, яка має досвід фандрейзингу (пошук і залучення фінансування), або навчитись самостійно, але це потребує більше часу та зусиль. Подумайте над наступними питаннями:

📍На які статті витрат потрібні кошти?

📍На які ресурси можна гарантовано розраховувати? 

📍Хто в команді відповідатиме за пошук фінансування?


💬“Ми подаємо проєктні пропозиції на безліч грантових конкурсів, які відповідають нашим цілям та потребам цільової аудиторії. Не всі вони отримують підтримку. Вважаємо, що якщо одна з 10 ініціатив знайшла своє фінансування, то це вже супер результат. Той не впадайте у відчай, якщо перші ваші проєкти не швидко отримаю грант. Вчиться, набирайтесь досвіду, долучайтесь до ініціатив партнерів, шукайте свою нішу та вірте у власні сили!”, - розповідає Катерина Оксенюк, менеджерка проєктів ГО “Білозерський центр регіонального розвитку


Попереду у вас довгий та не простий шлях громадської активності, але саме в ваших силах його подолати. Експерти Білозерський ресурсний центр для неурядового сектору завжди готові підтримати та допомогти кожному неформальному лідеру, громадському активісту чи ініціативній групі. Чекаємо на нові ініціативи в громадах!


🟦Вірте у свої сили!


🔶Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України"

Дописати коментар

0 Коментарі