Порядок отримання статусу особи з інвалідністю. Юридична консультація


Одним з типових звернень до офісу ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» є питання оформлення інвалідності. В одних погіршується здоров’я під постійним тиском стресу та небезпек, інші отримали травму під час обстрілів чи затоплення. Люди не знають до кого звернутися в першу чергу для оформлення документів та стикаються з безліччю проблем. Тому звертаються до Антоніни Тищенко, юристки ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», щоб вона направила та прописала покроковий план дій. Тож, давайте разом опрацюємо складну тему отримання статусу особи з інвалідністю в України.


🟦Відповідно до статті 1 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», інвалідність – міра втрати здоров'я у зв'язку із захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами. Причинами інвалідності можуть бути: загальне захворювання, нещасний випадок, трудове каліцтво, професійне захворювання пов’язане з трудовою діяльністю, поранення, контузії, каліцтва тощо. 


Групи інвалідності вказують на ступінь розладу функцій організму:

🔹До I групи інвалідності належать особи з найважчим станом здоров'я, які повністю не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього нагляду, догляду або допомоги, абсолютно залежні від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій або які частково здатні до виконання окремих елементів самообслуговування.

🔹До II групи інвалідності належать особи, які мають стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.


🔹До III групи інвалідності належать особи, які мають стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі. Такі люди найчастіше працездатні, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.


Тож перейдемо до порядку оформлення статусу особи з інвалідністю (старше 18 років):


🟦КРОК 1: Оформлення статусу особи з інвалідністю

🔹Етап 1: Обстеження в сімейного лікаря/педіатра. Маємо отримати форма 088/о.
🔹Етап 2: Проходження лікарсько-консультативної комісії. Подаємо отриману у сімейного лікаря форму 088/о та маємо отримати:
▪️попередній висновок про необхідність надання статусу особи з інвалідністю;
▪️підписана форма 088/о;
▪️план лікування і реабілітації, наданий на основі обстежень.

🔹Етап 2: Проходження медико-соціальна експертна комісія. Подаємо:
▪️форма 088/о; 

▪️паспорт (і копію паспорта); 

▪️медична карта форма 025/о; 

▪️трудова книжка (та її копія); 

▪️оригінали довідок про стан здоров’я.

Маємо отримати наступні документи:
▪️висновок про встановлення інвалідності;
▪️індивідуальну програму реабілітації.


🟦КРОК 2: Призначення державної соціальної допомоги

Треба звернутися до Управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Рішення про призначення державної соціальної допомоги приймається в строк до 10 календарних днів.

🔹Необхідно подати наступні документи:
▪️заява за формою;
▪️паспорт;
▪️довідка МСЕК;
▪️довідка про місце проживання;
▪️декларація про доходи та майно (за потреби);
▪️копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, посвідчення біженця або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання (за потреби).


🟦КРОК 3: Отримання посвідчення 

🔹Отримання посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу, є завершальним етапом. Щоб отримати таке посвідчення, вам необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення (УСЗН) та подати наступні документи: ▪️паспорт,

▪️фотокарточка,

▪️висновок МСЕК або ЛКК,

▪️індивідуальна програма реабілітації.


🔹Важливо також зазначити, що для осіб, які знаходяться на непідконтрольній уряду України території або в зоні активних бойових дій: 

▪️строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/ скасування;

▪️всі виплати та пільги зберігаються до закінчення строку проходження повторного огляду, але не довше ніж на 6 місяців після завершення воєнного стану;

▪️виплата соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років після 24 лютого 2022 року, продовжується на період дії воєнного стану і на 1 місяць після його скасування.


🟦Ще залишились питання? Звертайтесь до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Щоб отримати безкоштовну юридичну консультацію:

🔹Зателефонуйте за номером: +38 (050) 999-01-42.

🔹Зареєструйтесь через гугл-форму: https://forms.gle/oimqyKbZGKyZhBAm9.

🔹Завітайте до офісу організації в Білозерці.

🔹Слідкуйте за графіком виїзду юристки до населеного пункту вашої громади. 


Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.


Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»


Дописати коментар

0 Коментарі