Психологічна допомога на Херсонщині: слухати, розуміти та підтримувати

 


 

З моменту повномасштабного вторгнення до мене звертаються дуже різні люди за психологічною допомогою: різні за статтю, віком, релігійними переконаннями, статусом, досвідом тощо.  Об’єднує їх всіх те, що вони з Херсонщини, з вже рідних нам п’яти громад: Білозерської, Чорнобаївської, Дар’ївської, Станіславської та Музиківської громад. Тут люди опалені жарким південним сонцем, важкою роботою на полі, окупацією та близькістю активних бойових дій. Не дивлячись на всі виклики, які підкинуло їм життя, вони не здаються та користуються можливостями для відновлення та створення свого майбутнього.

Інколи клієнти очікують миттєвий результат. Є ілюзорне сподівання, що психолог за одну консультацію розв’яже проблему, дасть «чарівну паличку» і розвіє всі негаразди. А починається все з розмови. Я пояснюю як працює психіка та як реагує на зовнішні загрози. Потім пропоную певні техніки та вправи, які допомагають покращити психологічний стан.

Клієнти ж часто запитують про пігулки, але хочу в черговий раз прояснити цей момент. Психіатр/-ка – це лікар/-ка зі спеціалізованою освітою, що ставить діагноз психічного захворювання, складає план лікування і призначає ліки. Я ж – психологиня і працюю з психологічними проблемами людей. Підбираю та рекомендую оптимальний курс терапії. При необхідності перенаправляю до інших спеціалістів/- ок, які можуть допомогти як з незначними, так і з більш серйозними проблемами. Простіше кажучи, психолог лікує словами, а психіатр ліками.

Якщо казати про тему звернень, то вони досить різні: незадовільні стосунки з близькими людьми або колегами, проблеми на роботі, фінансові труднощі, втрати, смерті близьких, важка адаптація до нових умов, насильство у родині тощо. Немає чого соромитись своїх питаньпроблеми та труднощі є у всіх людей,

Психолог/-иня не критикує клієнта, його думки та вчинки, не дає «мудрих» порад, не знецінює вчинки та почуття своїх клієнтів. Яка б складна ситуація не була її можна побачити під іншим кутом, і вона перестає бути проблемою. Я кажу клієнтам, що вони мають бути щирі  самі з собою.  При таких умовах вирішення їх питання відбувається швидше і продуктивніше, а самі люди стають вільнішими у своїх вчинках і проявах, більш усвідомленими та психологічно зрілими.

🟦Хочете зареєструватися на безкоштовну психологічну консультацію? Звертайтесь до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»:
🔹Зателефонуйте за номером: +38(066) 999-01-42
🔹Зареєструйтесь через гугл-форму: https://forms.gle/oimqyKbZGKyZhBAm9.
🔹Завітайте до офісу організації в Білозерці.
🔹Слідкуйте за графіком виїзду мобільної бригади до населеного пункту вашої громади.

У найтемніші часи ми маємо можливість відкрити в собі внутрішню силу і стати підтримкою для інших. Незалежно від обставин, психологічна допомога здатна змінити життя на краще, допомогти людям знайти спокій та надію. Пам'ятайте, що кожен має право на підтримку і розуміння, і разом ми здатні подолати будь-які труднощі. Сміливість звернутися по допомогу – це вже перший крок до зцілення і гармонії.

Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

Підготувала
Інна Корміленко

Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»

Дописати коментар

0 Коментарі