Які фінансові звіти має подавати неурядова організація?

 

Фінансові звіти є вкрай важливим елементом роботи будь-якої неурядової організації, а своєчасність їх подання та правильність складання свідчать про професіоналізм команди, відповідальність перед донорами та дисципліну. Оприлюднення деяких видів звітів допомагає організації створювати довіру не лише для себе, а й до неурядового сектору в цілому. Є кілька варіантів фінансової звітності, тож спробуємо розібратися з кожним з них.


🟦Податкова звітність


🔹Річний податковий звіт: подається до органів ДФС, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року – Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

🔹Щоквартальна податкова звітність: “Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску”. Такий Розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Більше тут.

🔹Декларація з ПДВ, подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (у випадку якщо організація зареєстрована, як платник ПДВ). Нагадуємо, якщо благодійний фонд проводить оподатковувані операції з постачання товарів/послуг на митній території України, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, тоді йому доведеться зареєструватися як платник ПДВ в обов’язковому порядку https://blank.dtkt.ua/blank/26

🔹Податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного та земельного податку, якщо така власність є в організації.

🟦Статистична звітність


Для неприбуткових організацій передбачено подання спеціальної форми статистичної звітності: № 1-громадська організація (річна) «Звіт про діяльність громадської організації», яка затверджена наказом Держкомстату України від 23.11.2016 р. № 221. Неприбуткові організації також у загальному порядку подають інші форми державного статистичного спостереження, що не є спеціальними для неприбуткових організацій (за напрямком «Оплата праці та соціально-трудові відносини» тощо).


🟦Фінансова звітність перед донором 


Подається донору, грантонадавачу, благодійнику згідно з умовами грантових угод, договорів про надання благодійної допомоги, безповоротної фінансової допомоги, міжнародної технічної допомоги. Кожен донор має власні форми та терміни подання фінансової звітності. Також фінансова звітність на вимогу донора може бути об’єктом обов’язкової аудиторської перевірки. Інколи організація може мати свої звітні форми та правила звітування згідно зі своїми фінансовими політиками та процедурами.


🟦Фінансова звітність перед громадськістю


Звітування неприбуткових організацій перед громадськістю – надважливий елемент діяльності неприбуткових організацій та волонтерів, але чомусь зовсім недооцінений. 


В цій частині звітування користуємось ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації» № 5073. Цей закон регулює діяльність не тільки благодійних організацій, а й усіх неприбуткових організацій, які займаються благодійною допомогою. Статтю 17 цього закону варто розглядати як норму для всіх громадських об’єднань та навіть релігійних організацій, якщо вони стосуються саме благодійної діяльності. 


Також питання звітування перед громадськістю регулює ЗУ «Про громадські об’єднання». 





Стаття 11 цього закону вказує, що статут громадського об’єднання крім іншого має містити відомості про порядок звітування керівних органів громадського об’єднання перед його членами (учасниками). 


В частині звітування перед громадськістю фахівці Білозерського ресурсного центру рекомендують звітувати перед благодійникам, членам організації, волонтерами та просто громадськості про статутну діяльність (готувати регулярні пости про залучені та використані кошти, розміщайте у соціальних мережах та на сайті фото та відео, що підтверджують факт ваших закупок тощо). Готувати річний звіт про діяльність організації робити та розміщати на сайті загальний документальний звіт стосовно статутної діяльності організації та коштів, які змогла залучити на цю діяльність ваша організація.   



Читайте також консультації від представників Білозерського ресурсного центру для НУО:

👉Мотиваційні поради від досвідчених громадських активістів: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_29.html

👉Консультація юриста щодо громадських об'єднань та принципів їх діяльності: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_82.html 

👉Як створити та зареєструвати громадську організацію?: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/05/blog-post_7.html

👉Як припинити діяльність громадського об’єднання?: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/05/blog-post_24.html 



☎️За додатковою інформацією звертайтеся до громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Контактна особа – Катерина Оксенюк, тел. 0950874860, електронна пошта bilozerka.center@gmail.com


🟩Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».


Дописати коментар

0 Коментарі