Як творчість допомагає зцілювати душу? Психологічна консультація

 

 


Часто у роботі з клієнтами/-ками я використовую творчість, як універсальну мову взаємодії. Вона має цілющий ефект навіть під час першої зустрічі.

В мене є кейс, коли людина просто на зустрічі мовчала цілу годину, плакала.Але вона прийшла ще раз. Розмови не вийшло, проте я дістала пачку із пластиліном, поклала біля жінки і почала сама розминати шматочок. Через декілька хвилин вона теж потягнулася за шматочком і її пальці стали стискати його. Спостерігаючи за клієнткою ставало помітно, як вона розслабляється, а її тіло зайняло більш комфортну позу. Розмови у той день також не відбулося, це сталося набагато пізніше, але саме в цей день перший крок був зроблений.

Хочу трохи розповісти, як це працює. М’язи у плечах, шиї, руках, кистях і пальцях затискаються – це інколи є ознакою психологічного дискомфорту. Взаємодія з твердим пластиліном вмикає в роботу м’язи і допомагає зняти зайву напругу шляхом поступового стискання і розтискання рук.

Наш травмований війною внутрішній світ прагне спокою та впевненості. Досягти цього частково можна через «вивантаження» назовні всього, що накопичилося у душі, прояв своїх почуттів та переживань, вираження себе та розділенням важливого з іншими. Через слова це часто буває складно в силу різних причин.

Коли мистецький процес прийнятний для клієнта, він допомагає виразити себе та свої емоції, отримати відчуття самореалізації, зміцнити психологічний стан та покращити якість життя. Інколи використовуємо спів, часто танцювальні рухи та вправи для тіла, працюємо через декоративно-вжиткове мистецтво тощо.

У відповідь на пропозицію практичних завдань із творчими елементами клієнтки та клієнти часто переймаються, що не вміють малювати, писати листи чи оповіді, вести щоденники, майструвати, ліпити, танцювати чи рухати тілом. Сором, обмежуючі переконання, програми з дитинства затискають їх у лещата та не дають поворухнутися. Я пояснюю, що дуже важливо давати собі дозвіл на всі свої прояви, знімати заборони та вето, вчитися насолоджуватися процесом. І результат зовсім не важливий. А от зняття стресу та тривоги часто відчутно людиною вже з перших хвилин процесу.

Для прикладу, одна з моїх клієнток звернулася щодо залежності в стосунках. В неї був затяжний конфлікт із чоловіком, який приймав психотропні речовини. Це горе у родині. А з війною фінансовий стан подружжя погіршився через вимушене переселення та втрату роботи. Відносини стали нестерпними. Як і часто буває в таких сім’ях вона тривалий час терпіла знущання та неповагу, приниження та маніпуляції, сподівалася врятувати чоловіка від його хвороби та жертвувала своїми інтересами та бажаннями.

У нас відбулося 5 зустрічей. Творчі завдання для неї були направлені на проживання її внутрішнього конфлікту й накопичення ресурсу. Її внутрішнє «Я» на момент звернення майже «благало» проявитися. Ми це зробили за допомогою мистецтва, яка об’єднує глибинне підсвідоме і навколишню реальність, а також допомагає зняти психічну напругу. Це стало поштовхом для розуміння себе і вона почала писати картини. З хаосу народилося джерело ресурсу для клієнтки. Додам тільки, що результатом її роботи зі своїми проблемами стало припинення залежних стосунків та самостійне вирішення власних життєвих завдань.

Я у своїй роботі застосовую арттерапевтичні елементи під час тренінгів та воркшопів, психологічних консультацій та у груповій роботі. Вона чудово працює, коли є проблеми сенсорної, фізичної чи соціальної адаптації. Підходить для роботи з дітьми, підлітками та дорослими. Допомагає навчитися контролювати тривожні думки, знімати стреси, боротися з проблемами в навчанні, емоціями, фобіями чи депресивними станами.

Арттерапія підвищує самооцінку, додає впевненості і стресостійкості. Це необхідно у роботі з людьми, які зазнали гендерно зумовленого насильства, внутрішньо переміщеним особам та всіма, хто втратив опори в житті. Постраждалі від війни люди носять в собі дуже велику важкість, тягар негативних почуттів, які не в змозі усвідомити і проговорити.

Під час консультацій та зустрічей однією з головних завдань є допомога людині розвантажити «свою душу», розговорити її, дозволити людині висловити все, що накопичилося. В моєму кабінеті майже щодня відбуваються звільнення від важких переживань, від болю. Мої клієнти втрачали близьких, переживали смерті, були вимушені їхати з дому та будувати життя з нуля. Вони оплакували свої будинки, смерті близьких та не знайомих людей, знищення цілих вулиць і сіл. Лише в кабінеті у психолога чи психологині можна ненавидіти та проявляти огиду до ворога, не стримувати себе.

Щодня я бачу людей, які шукають і відновлюють власні сенси життя! Не кожен може висловитися словами, проте символами, знаками, малюнками, ліпленням, аплікацію, колажем – людина розповідає про біль і одночасно звільняється від неї!

Мистецтво у всіх його проявах може бути потужним засобом зцілення, який дарує наснагу, радість, покращує настрій, позитивно впливає на розвиток особистості, збільшує її самоповагу і покращує самопочуття людини.

Інна Корміленко,
психологиня ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»

Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»

Дописати коментар

0 Коментарі