У восьми селах Білозерщини запустили осередки психологічної та правової підтримки

 

 

 


Наразі відкриті та функціонують вісім осередків психологічної та правової підтримки у Білозерській та Чорнобаївській громадах. Тут місцеві жителі можуть отримати першу психологічну допомогу від місцевих координаторок. А також налагоджена робота мобільної бригади у складі психологині та юристки.


Кожен осередок забезпечили необхідним обладнанням в межах ініціативи «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців», яку впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії. Відповідно партнерські заклади освіти та культури отримати:

  • ноутбук, 
  • принтер, 
  • обігрівач, 
  • зарядну станцію, 
  • фліпчарт, 
  • стіл та крісла, 
  • поличку для книг.


Координаторами осередків стали освітяни та працівниці культури. Вони пройшли тренінг з першої психологічної допомоги та перенаправлення, налагодили контакти між собою, отримують постійну підтримку та супровід від психологині проєкту Інни Корміленко. А для саморозвитку на книжковій полиці осередків зібрана потужна бібліотека корисної літератури про психологію стосунків, протидію залежностям, етапи дорослішання, емоції тощо. Тут є безліч відповідей та мотивації до відновлення. 


Координаторки та їх клієнтки вирішили поділитися враженнями, як змінилась їх діяльність після створення осередків та з якими запитами звертаються люди. 


«Після тренінгу з першої психологічної допомоги зрозуміла як саме допомогти людині у критичній ситуації, на що реагувати. Вже маю кілька прикладів якісного перенаправлення та допомоги. Осередки обладнані гарними меблями, необхідною технікою, тож стали майданчиком для спілкування з місцевими мешканцями. Часто люди звертаються за порадою, уточнюють інформацію, користуються можливостями. За буденними справами, такими як копіювання документів та замовлення ліків через інтернет, відвідувачі розговорюються, розповідають про свої проблеми та переживання. Це вже має дуже підтримуючий ефект», – інформує пані Лариса, координаторка одного з осередків  Білозерської громади. 


«Попит на психологічну допомогу є, але все ж люди якось бояться озвучити свої проблеми, бояться здатися слабкими. Тож роз'яснюємо, намагаємося коректно та толерантно підходити до кожного звернення. Звертаються рідні військових, власники зруйнованого житла та постраждалі від війни. Після тренінгу з першої медичної допомоги працювати стало комфортніше, маю більше досвіду та конкретних навичок.  Сподіваємося, що наша співпраця буде продовжуватися і після закінчення проєкту. Це дуже важлива і потрібна  робота, а на надання психологічної допомоги з часом  буде ще більше запитів», – розповідає пані Олена про роботу одного з осередків Чорнобаївської громади


«Хочу подякувати за надане обладнання, а особливо за книжки по психології. Тепер можна прийти до нашої бібліотеки, поцікавитися новинками літератури психологічного напрямку і приємно поспілкуватися. Тут вас завжди вислухають, перенаправлять до спеціаліста, нададуть контактну інформацію психологів, юристів чи лікарів», – розповідає пані Олена про роботу одного з осередків Чорнобаївської громади.


«Хочу сказати, що від участі в проєкті поліпшився мій емоційний стан, тривожність та апатія знизилася. Отримані знання дуже допомагають під час вирішення різних життєвих та професійних проблем. Здобуті навички почала застосовувати у роботі з дітьми навіть під час онлайн зустрічей. Проводжу розвантажувальні хвилинки, ігри психологічного спрямування, спрямовані на поліпшення емоційного стану дітей», – ділиться особистим досвідом пані Світлана, координаторка одного з осередків Білозерської громади. 


«Жителі нашого села, як ніколи потребують психологічної допомоги та юридичних консультацій. Знищене житло, втрата робочого місця, розлука з рідними… Все це дуже впливає на стан людини. Завдяки допомозі спеціалісток проєкту, вдається полегшити складні ситуації у житті людей», – розповідає пані Олена, координаторка одного з осередків Чорнобаївської громади.


«В нашій громаді є запит на отримання юридичної допомоги від місцевих жителів, внутрішньо переміщених осіб. Також звертаються за допомогою люди з інвалідністю, люди, які пережили домашнє насильство, учасники/-ці бойових дій. Звертаються і за  психологічною допомогою –  налагодити стосунки з рідними, впоратися з тривогою, стабілізувати емоції, адаптуватись в тимчасовій еміграції й подолати невизначеність», – про потреби жителів Білозерської громади розповідає пані Світлана. 


Спеціалістки ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» продовжують їздити до створених осередків та консультувати за телефонами лінії підтримки:


📞 Психологічна допомога: (066) 999-01-42

📞 Юридична допомога: (050) 999-01-42


Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.


Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»


Дописати коментар

0 Коментарі