Встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території. Юридична консультація

 



 «Як встановити факт смерті, який настав на тимчасово окупованій території?» з такими питаннями досі звертаються до Антоніни Тищенко, юристки громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». З моменту деокупації Білозерщини вже пройшло чимало часу, але це питання не втрачає своєї актуальності. Травмовані війною місцеві жителі не можуть знайти мотивацію для швидкого вирішення юридичних питань, а щільні обстріли не дають можливості отримати адміністративні та судові послуги за місцем проживання. Тому звернення по безкоштовну юридичну допомогу стає першим кроком до отримання свідоцтва про смерть згідно з українським законодавством, щоб у майбутньому не було проблем з оформленням спадщини чи інших документів.

Документи, видані окупаційною владою, є недійсними та не можуть братися до уваги. Тому навіть маючи лікарське свідоцтво про смерть, довідку про направлення тіла на судово-медичну експертизу та протокол огляду трупа, отримані на тимчасово окупованій території, не створює правових наслідків, що надалі є перешкодою реєстрації смерті та оформлення спадкових прав.

З таким набором документів рідні отримають відмову у проведенні реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану, через те, що пред’явлені документи не є підставою для державної реєстрації смерті.

Спеціалісти органу державної реєстрації актів цивільного стану через неможливість реєстрації факту смерті направлять заявника до суду, який має розглянути справу про встановлення факту смерті особи в певний час відповідно до п.8 ст. 315 Цивільно-процесуального кодексу України.Тож потрібно звертатися з заявою до суду для встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території.


Згідно з ч. 1 ст. 317 Цивільно-процесуального кодексу України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Дана категорія справ розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.


Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.


Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», заявник у справі за заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, поданій у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, що призвело до вимушеного переселення з тимчасово окупованої території України, звільняються від сплати судового збору.

 

Тепер покроково, що необхідно зробити, щоб встановити факт смерті особи на тимчасово окупованій території:

🔹По-перше, звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану, щоб отримати відмову у проведенні реєстрації смерті.

🔹По-друге, звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території та отримати рішення.

🔹І кінцевий результат – звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану для проведення реєстрації смерті та отримати свідоцтво про смерть українського зразка на підставі рішення суду.


🟦Звертайтесь до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за безкоштовною юридичною консультацією:

🔹за телефоном підтримки: +38 (050) 999-01-42,

🔹через гугл-форму: https://forms.gle/oimqyKbZGKyZhBAm9,

🔹в офісі організації в Білозерці,

🔹під час виїзду юристки до населеного пункту вашої громади. 


Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.


Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva


Дописати коментар

0 Коментарі