Бюджет для всіх: Арцизька громада відкриває нові можливості участі громадян


28 червня в Арцизькій громаді на Одещині вперше пройшов День бюджету, присвячений участі громадян у бюджетному процесі! Захід відбувся в межах реалізації проєкту “Бюджетна партисипація від А до Я”, який впроваджується Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети" (яке координує Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України") за підтримки HOVERLA / проєкт USAID в Україні.


Наша громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” - багаторічна учасниця Партнерства. Поки наша команда чекає активного включення Херсонщини в процеси участі громадян до прийняття рішень, то її експертки вирішили допомогти Арцизькій громаді та поділитися власним досвідом активізації громад. Людмила Погрібна, наша комунікаційниця, із задоволенням поділилася багатим досвідом роботи в місцевому самоврядуванні та громадському секторі.

Почалося все у лютому з тренінгу “Ефективні інструменти бюджетної партисипації” для представниць громади. Тоді багато говорили про бюджет участі, звітування головних розпорядників коштів, наповнення сайту, бюджетні слухання, збір пропозицій та інші способи зробити діяльність органу місцевого самоврядування зрозумілим та прозорим.

Після отриманих знань актив Арцизької громади узявся до реалізації окремих механізмів залучення громадян до процесу планування бюджету. Так, задля поширення інформації про бюджет громади для великої авдиторії розробили візуалізований буклет “Бюджет для громадян”, в якому простою і зрозумілою мовою викладені основні бюджетні терміни та дані. Буклет оприлюднено на сайті та надруковано для проведення просвітницької кампанії з питань бюджету: https://www.arciz-rada.gov.ua/miskij-byudzhet/5074-byudzhet-dlya-gromadyan-informatsijnij-posibnik

🗨️“Представниці місцевої влади працювали над буклетом натхненно, професійно та впевнено. Мінімізували кількість таблиць та графіків, заповнили сторінки важливою інформацією та яскравою візуалізацією. Головна мета - запевнити місцевих жителів, що бюджет - це зовсім не страшно, в ньому можна розібратися та стати активним учасником всіх процесів в громаді”, - розповіла Людмила Погрібна.



Наступним кроком для залучення жителів до бюджетного процесу стала кампанія зі збору пропозицій громадян до проєкту бюджету міста на 2025 рік. Жителі громади, представники громадських організацій, активна молодь мали можливість взяти участь у процесі формування проєкту бюджету на 2025 рік під час інформаційно-пізнавального заходу “День бюджету”. Учасники та учасниці заходу могли надавати свої пропозиції в паперовому та онлайн формат щодо пріоритетних сфер розвитку міста, таких як освіта, охорона здоров’я, інфраструктура та культурні проєкти.

День бюджету доповнили молодіжними заходами - Бюджетним уроком, кахутом та мініквестом “Я - король бюджету”. Учні місцевих освітніх закладів, студенти, члени Молодіжної ради та інша молодь дізналися більше про бюджетування та фінансове планування, а також внесли пропозиції щодо місцевого бюджету.




🗨️ “Приємно бачити серед пропозицій до бюджету ідеї, які ми постійно активно обговорюємо та шукаємо варіанти їх реалізації. Відчувається, що ми з молоддю на одній хвилі і разом розбудовуватимемо громаду" - поділилась Олена Царалунга, спеціалістка з комунікацій Арцизької міської ради.

Пропозиції та ідеї будуть ретельно опрацьовані робочою групою, направлені на розгляд фінвідділу й постійній депутатській комісії для включення найактуальніших до бюджету на 2025 рік.

Проєкт та робота над бюджетною прозорістю Арцизької громади продовжується!

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

P.S. Бюджет для громадян Білозерської громади за 2021 рік наша команда разом з селищною радою розробили, але не встигли надрукувати. Однак в електронному вигляді він доступний тут: https://drive.google.com/file/d/1GfWUDRZ0H_p6quumOwbuFjqEdl4pYjou/view

Дописати коментар

0 Коментарі