Про координацію спільних зусиль для допомоги учасникам АТО домовилися учасники круглого столу в Білозерці

12 листопада в Білозерській райдержадміністрації відбувся круглий стіл «Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції», організований Білозерським районним центром зайнятості. В обговоренні цієї важливої теми взяли участь представники органів влади, соціальних служб, закладів охорони здоров’я, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та  бізнесу.

Про необхідність спільної роботи по вирішенню проблемних питань, які виникають у учасників АТО наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Яковенко: «Нам всім потрібно скоординувати свою роботу для підтримки та соціальної адаптації учасників АТО. Я звертаюсь до сільських голів  - на 2016 рік в бюджетах сільських рад необхідно передбачити кошти для матеріальної допомоги учасникам АТО та їх сім'ям. Прошу адміністрацію Білозерської районної лікарні надавати необхідну медичну допомогу та огляд учасників АТО, сприяти стабілізації їхнього психологічного здоров’я. Підприємців закликаю сприяти працевлаштуванню учасників АТО, візьміть їх охоронцями — ці хлопці знають як охороняти і будуть робити це професійно».

Олена Розсуждай, директор Білозерського районного центру зайнятості, повідомила про проблеми, які виникають в учасників АТО при постановці на облік та працевлаштуванні: «У 2015 році до райцентру зайнятості звернулося 48 учасників АТО. На даний момент, на обліку перебувають 45 осіб,  29 з яких не мають повного пакету документів, а саме - довідок про грошове забезпечення з військових частин. Це означає, що ці громадяни не зможуть отримати допомогу по безробіттю у повному обсязі. Учасники АТО надсилають запити у військові частини, центр зайнятості теж включається в цей процес, проте ми отримуємо 70 % відмов або взагалі, що такий громадянин не служив. Такі обставини призводять до соціально-психологічної напруги в сім’ях, громаді, учасники АТО відчувають себе непотрібними суспільству».

«Всього з Білозерського району під час усіх хвиль мобілізації було призвано 705 осіб, - говорить Костянтин Козак, заступник районного військового комісара, учасник АТО. - На сьогоднішній день статус учасника бойових дій отримали 115 осіб. Дійсно, у хлопців є певні проблеми при оформленні документів.  Довідку про грошове забезпечення видають після закінчення служби. Для цього треба особисто написати заяву і потім після нарахування останньої виплати цю довідку надішлють поштою.  Не зробивши це вчасно, вже з дому бійці надсилають запити до своїх частин і часто не отримують відповіді. Справа в тому, що військові частини не затримуються на одному місці довгий час, вони постійно змінюють дислокацію. Тому надіслані запити приходять за старими адресами і лежать незатребуваними на поштових відділеннях. Якщо учасники АТО звертаються за допомогою до військкомату, тоді ми телефонуємо до командирів частин з проханням надіслати необхідні документи».

Про фінансові стимули для роботодаців при працевлаштуванні учасників АТО  розповіла Любов Трайкало, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Білозерського Центру зайнятості. Так, сільські ради можуть залучати таких безробітних на громадські роботи для інформування громадян про недопущення порушень громадського порядку, для профілактичної роботи з молоддю, неблагополучними сім'ями. Для підприємців, які працевлаштовують учасників АТО на новостворені робочі місця, можливе відшкодування єдиного соціального внеску протягом 12 місяців.

Тетяна Самойлова, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації, прозвітувала про виконання районної програми “Турбота”: «В рамках даної програми було виділено 100 тис. гривень для 194 сімей учасників АТО. Кожна сім'я отримала по 500 гривень, 2 особам виплатили по 2 тисячі гривень на лікування і один військовослужбовець з Надеждівки отримав 8 тисяч гривень на ремонт житла. В єдиному реєстрі пільговиків зареєстровано 136 осіб. Учасники АТО отримали пільги на комунальні послуги у розмірі 75%, на тверде паливо та скраплений газ.  На квартирному обліку перебуває одна сім’я загиблого військовослужбовця з Чорнобаївки, якій буде виділено 525 тис. гривень для придбання житла.  6 учасників АТО скористалися можливістю поправити своє здоров'я під ас  курортно-санітарного лікування. Проте хлопці відмовляються від такої можливості, мабуть через скромність. Всім нам потрібен деякий час аби розібратися з документами, програмами, законами. Але нам не потрібен час аби приділяти елементарну увагу учасникам АТО та допомагати їм соціально адаптуватись у своїй же громаді».

Про роботу Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді у даному напрямку розповіла заступник начальника Світлана Щербина: “На обліку  перебуває 76 осіб, серед них 65 - мають сім’ї, а 11 - самотні. Фахівці Центру проводять з ними соціальну роботу, надають психологічну допомогу, а також роз'яснюють, які документи необхідно зібрати для призначення соціальних виплат та пільг. Серед нагальних потреб, які є в учасників АТО та їх сімей, слід відзначити — психологічну, матеріальну та медичну допомогу. Хлопцям дуже необхідне стоматологічне протезування - треба передбачити для цього кошти в місцевих програмах сільських рад”.

Елла Петренко, голова Білозерського Центру правової інформації та консультацій, розповіла про юридичні питання, з якими найчастіше звертаються учасники АТО: «У 2014- 2015 роках за юридичною допомогою до нас звернулось близько 30 учасників АТО. Найчастіше їх цікавили питання, що стосувалися виплати матеріальної допомоги, призначення пільг, невиплати підприємством зарплати мобілізованим, перерахунок пенсії, а також виділення земельних ділянок. Наш центр готовий консультувати та надавати необхідну юридичну допомогу учасникам АТО та співпрацювати  з органами влади в цьому напрямку».
“Питання виділення земельних ділянок учасникам АТО перебуває на особливому контролі у голови райдержадміністрації. З земель запасу кожному військовослужбовцю буде виділено мінімум по 1 гектару для ведення особистого селянського господарства” - відзначив  перший заступник голови районної держадміністрації Сергій Яковенко.

Під час засідання круглого столу було порушено багато важливих та проблемних питань, які ще будуть обговорюватись та вирішуватися на сесіях районної ради та в сільських радах. Однак учасники АТО можуть розраховувати на будь-яку допомогу від органів влади та громадськості, вони це заслужили, - підсумували засідання учасники круглого столу.

Дописати коментар

0 Коментарі