Вперше в Херсоні відбувся українсько - чеський баркемп


Перший українсько-чеський баркемп «Громадянське суспільство та незалежна журналістика» пройшов в Херсоні 23-24 листопада 2015р. на факультеті філології та журналістики Херсонського державного університету. Треба сказати, що це не тільки перший українсько-чеський баркемп, але і перший баркемп для Херсона. Організатором заходу стала чеська громадська організація "NESEHNUTI", яка в Україні діє переважно, в невеликих містах та районних центрах, а саме: в Одеській, Полтавській та Херсонській областях. Близько 60 громадських активістів та журналістів з різних міст взяли участь у неформальній конференції.
Баркемп став гарною платформою для обміну досвідом та створення нових проектів, ідей. Родзинкою даного заходу є можливість для кожного учасника обрати цікаву для нього лекцію та лектора з загального списку. Заняття проходили паралельно, тому на наступний день більшість лекцій повторювалась , щоб учасники могли почути більше цікавих для них тем.
Спікерами були як чеські так і українські громадські активісти та журналісти. Так, Валерія Рибак, координатор напрямку громадського спостереження "ОЗОН" Центру Громадянських Свобод, разом із викладачем патрульної служби поліції Києва розповідали фонд "Відкрите суспільство", що надає експертну підтримку цивільним ініціативам у бюджетній та антикорупційної сферах.

Про методику «Getting things done», тобто про ефективне планування свого часу та роботи, розповідав Яромир Немець, позаштатний співробітник "NESEHNUTI".

Керівник громадської приймальні Херсонського обласного фонду милосердя та здоров'я, Наталя Козаренко, говорила про сім приймалень Гельсінської спілки з прав людини, а також про газету "Вгору". І, користуючись нагодою, проанонсувала Мандрівний фестиваль документального кіно з прав людини "Docudays UA", який проходитиме в Херсоні в грудні.

Петр Махалек, позаштатний співробітник "NESEHNUTI", розповів про фази комунікації цивільних кампаній і про те, що є ключовим у реалізації гражданської кампанії. Пояснив, чому важливо спершу "розлютити" суспільство для того, щоб воно включилося у вирішення проблеми.


Елла Петренко, голова Білозерського молодіжного центру регіонального розвитку, ознайомила учасників з напрямками роботи організації, розповіла про досвід проведення адвокасі кампаній в Білозерському районі (міні проекти «Ековесна», «Книга у кадрі», встановлення дитячого майданчику в Широкій Балці та спортивного обладнання в Білозерському ясла садку №3).

Завдяки неформальній атмосфері, учасники заходу з задоволенням ділились власним досвідом, обговорювали різні питання, дискутували на цікаві для них теми. Тому з впевненістю можна сказати, що Баркемп має всі шанси аби «прижитись» в Херсоні, та й не тільки.

Катерина Павловська

Дописати коментар

0 Коментарі