Прозорі бюджети: Громадські активісти навчали депутатів Білозерської селищної ради


Новообрані депутати Білозерського району дізнавались про механізми залучення громадян до формування місцевих бюджетів.
23 березня для депутатів Білозерської селищної ради пройшов семінар "Залучення громадськості до участі у бюджетному процесі".
Показово, що половина учасників — це новобрані депутати. За їх словами, ніякого навчання для них не було організовано і тому народні обранці самостійно вивчали законодавство.
Юристка Білозерського Центру правової інформації та консультацій Людмила Загоровськаознайомила учасників семінару з законодавством у бюджетній сфері, більш детально зупинилася на стадіях бюджетного процесу і механізмах залучення громадськості. Учасники дізналися, що бюджетний регламент — це важливий документ, у якому визначено порядок і строки складання, розгляду, затвердження бюджету, а також організація його виконання.

Також під час семінару піднімали питання доступу до інформації про використання бюджетних коштів. Учасники розібралися, які вони мають права при отриманні інформації, яка інформація вважається таємною, і які дані вважаються персональними, а отже – закритими, в чому різниця між депутатським запитом та депутатським зверненням.
Організатори отримали позитивні відгуки від депутатів про необхідність проведення подібних навчань. Ось деякі відгуки учасників:
-          Дякую за цікаву інформацію. Навчання депутатів повинно бути більш розкритим та цілеспрямованим, особливо зі сторони селищної ради.
Представниця селищної ради зазначила:
-          Багато корисного і нового дізналась про бюджетний кодекс і інше. Дякую! Прекрасний колектив. Удачі Вам.
Організатори зібрали побажання і теми для проведення наступних семінарів. Депутати хотіли б покращити свої знання із тендерних закупівель (особливо придбання продуктів для харчування дітей в закладах освіти), земельні відносини та порядок виділення земельних ділянок, питання депутатської етики, що таке Статут громади і навіщо він потрібен.
Якщо є запит від депутатів, то будемо готувати наступний семінар і допомагати їм більш якісно працювати і виконувати свої зобов’язання перед громадою!


Довідка
Семінар пройшов в рамках проекту «Сільським громадам - прозорі місцеві бюджети», який впроваджується Білозерським Молодіжним центром регіонального розвитку спільно з газетою «Придніпровська зірка», в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ - за прозорі місцеві бюджети!». Остання виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Дописати коментар

0 Коментарі