Як маленький хлопчик з окупованого Криму став громадянином України



Чотири з половиною місяці Білозерський районний суд розглядав справу кримчанки Дарини про визнання факту народження нею дитини. Хлопчик, який народився у вересні минулого року в Сімферополі, став громадянином України після того, як його мама виборола це право в суді.

В останні дні жовтня минулого року до Білозерського Центру правової інформації та консультацій звернувся Андрій. Він розповів, що вони з дружиною Дариною залишаються громадянами України, хоча і проживають постійно в Криму. 11 вересня минулого року у них народився син. Батьки звернулися у відділ реєстрації народження міста Сімферополя та отримали свідоцтво про народження дитини*.

Чи могли вони тоді передбачити, які виникнуть проблеми у них в Україні через те, що свідоцтво видане на території окупованого Криму?

Молодий тато розповів юристу Центру Людмилі Загоровській, що в жовтні вони з дружиною та новонародженим сином приїхали в с. Станіслав до батьків Дарини. Планували погостювати зовсім недовго. Адже у Андрія в Росії робота, а молода мама з дитиною планували жити в Сімферополі у батьків Андрія.

Однак, виїхати знову в Крим їм не вдалося. На пункті пропуску родину з дитиною зі свідоцтвом про народження, виданим на території Криму, не пропустили.

Сім'я звернулася до відділу реєстрації актів цивільного стану Білозерського районного управління юстиції Херсонської області (далі – РАЦС) із проханням замінити свідоцтво про народження дитини зразка Російської Федерації на свідоцтво про народження зразка України. Однак їм повідомили, що порядку такої заміни свідоцтв у теперішньому законодавстві не існує. У такому випадку необхідно звертатись до суду.

Юрист Білозерського Центру Людмила Загоровська допомогла скласти заяву в суд про визнання факту народження дитини саме Дариною та зобов'язання відділу РАЦСу Білозерського районного управління юстиції зареєструвати факт народження дитини, також внести відомості про народження до Державного реєстру актів цивільного стану громадян з видачею свідоцтва про народження, встановленого зразка. У заяві до суду Дарина просила розглянути заяву у найкоротші строки.

Практика розгляду подібних справ та задоволення вимог громадян судами першої та апеляційної інстанції в інших областях України вже була на той час. Однак суддя Білозерського районного суду Херсонської області таку справу розглядала вперше.

Наприкінці листопада 2015 року Дарина отримала ухвалу суду про відмову у відкритті провадження в справі. Жінка у розпачі знову прийшла до Білозерського Центру. Суддя заяву не розглядає, дитина залишається без державної допомоги, чоловік поїхав на заробітки, а вона повернутися з дитиною у Крим до батьків чоловіка теж не може.

Юрист Центру допомогла Дарині одразу ж подати скаргу на ухвалу Білозерського районного суду до Апеляційного суду Херсонської області. Знову довелося чекати півтора місяці. І, нарешті, апеляційний суд визнав законними вимоги, викладені у скарзі та направив справу до суду першої інстанції на повторний розгляд.

Суддя Білозерського районного суду повторно розглянула справу 1 березня і задовольнила вимоги заявниці. Наразі рішення суду вже набрало чинності.

Доки тривав розгляд справи Дарини, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України», у якому передбачено, що такі справи мусять судами розглядатися невідкладно та виконуватися негайно після проголошення рішення.

Принаймні, іншим громадянам вже не доведеться поневірятися, як сім'ї Дарини та Андрія.

Довідка
На жаль, отримати українське свідоцтво про народження на території окупованого Криму неможливо. Тому батьки новонароджених дітей оформляють російське свідоцтво про народження.
У той же час відповідно до ч.ч. 2 та 3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»: «будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь - який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків».
У органі РАЦСу на території України дитину можна було б зареєструвати, якби було подано оригінал медичного свідоцтва про народження, однак воно було здано батьками дитини під час реєстрації народження в м. Сімферополі.
Пунктом 2 глави 1 розділу Ш Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 вказано, що при відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у пункті п. 1 п.п.2 розділу ІІІ Правил, державна реєстрація народження провадиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

Згідно з абз. 5 ч. 4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» - за відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Дописати коментар

0 Коментарі