«Забули» зняти арешт з майна – довелося діяти через суд


У чоловіка за несплату аліментів арештували майно. Всі борги він виплатив, виконавче провадження закрили, але арешт так і не зняли. Оперативно зробити це через суд вдалося за допомоги юристів Білозерського офісу Мережі правового розвитку.

До Офісу при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» звернувся пан Микола*, з якого ще в 2008 році Білозерський районний відділ державної виконавчої служби почав стягувати аліменти, за невиплату яких за рішенням суду було накладено арешт на майно. На сьогодні всі борги він виплатив, повідомив чоловік, виконавче провадження вже закрито, однак арешт так і не зняли. Відтак пан Микола позбавлений можливості відчужувати, розпоряджатися своїм майном та використовувати його.
Виконавча служба повідомила чоловіку, що зараз у нього дійсно немає заборгованості, але, оскільки виконавче провадження закрито, питання щодо зняття арешту необхідно вирішувати саме в судовому порядку.
– Відповідно до ст.59 Закону України «Про виконавче провадження», особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту, – коментує юрист Офісу В’ячеслав Лях, який узявся допомогти пану Миколі.
Ознайомившись із ситуацією, що склалася, юрист допоміг чоловікові скласти відповідний позов про зняття арешту з майна, де обґрунтував викладені обставини та звернув увагу на нормативно правове врегулювання спору, а саме статтею 321 Цивільного кодексу (ЦК) України, де передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Статтею 391 ЦК України передбачене право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.
Згідно зі статтею 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту є відновлення становища, яке існувало до порушення.
За результатом розгляду справи пана Миколи суд прийняв позитивне рішення**: арешт із його майна зняли – тепер чоловік має повне право розпоряджатися ним.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

**Посилання на рішення суду в Єдиному держреєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/Review/78547221

***Докладна консультація юриста щодо зняття арешту з нерухомого майна та заборони на його відчуження – за посиланням.


Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Автор: Білозерський центр регіонального розвитку

Дописати коментар

0 Коментарі