Аліментник обманув: мати отримала дублікат виконавчого листа замість знищеного



Мешканець Херсонщини вмовив матір своїх дітей закрити виконавче провадження щодо стягнення з нього аліментів. Добившись свого, виконавчого листа знищив, а родину залишив ні з чим. Відновити документ і дати йому новий хід жінці допомогли у Білозерському офісі Мережі правового розвитку. 

Співробітникам Офісу ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» Катерина*, жителька одного з сіл району, пояснила, що ще в 2011 році звернулася до суду щодо стягнення аліментів з батька її дітей. Отримавши рішення, звернулася до виконавчої служби, де було розпочато виконавче провадження. Але з часом батько дитини вмовив колишню дружину закрити виконавче провадження щодо стягнення аліментів – буцімто, домовимося, я і так даватиму гроші на дітей. Жінка по наївності пішла йому назустріч. Виконавчий лист екс-чоловік у пані Катерини забрав – і знищив його. Однак і грошей мати не побачила.Зрозумівши, що її ошукали, пані Катерина бажала поновити виконавче провадження та продовжити стягувати з батька дітей аліменти. Але як це зробити, вона не знала.
Юрист Офісу В’ячеслав Лях запропонував жінці скласти відповідну заяву про видачу дубліката виконавчого листа.
"У заяві було чітко аргументовано обставини втрати та відмічено посилання на чинне законодавство де, відповідно до п.17.4 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції (незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ), може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання", – коментує юрист.
Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у 10-денний термін із дня надходження заяви.
За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.
Того ж дня пані Катерина звернулася до суду щодо видачі дубліката виконавчого листа. Суд заяву задовольнив* і видав їй новий документ. Тепер жінка знову має можливість звернутися до виконавчої служби щодо стягнення аліментів на дітей.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

**Посилання на рішення суду в Єдиному держерєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/Review/79212135


Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».


Автор: Білозерський центр регіонального розвитку

Дописати коментар

0 Коментарі