У Білозерці розпочався цикл онлайн –вебінарів для жінок з соціальної згуртованості


14 травня 2020 року розпочався цикл онлан-вебінарів «Соціальна згуртованість та жіноча взаємопідтримка» для жінок Білозерського району, який проводила психологиня Інна Корміленко.

Учасницями першого онлайн-вебінару були жінки з Білозерки, Надеждівки, Федорівки і, навіть, Вінничини. Це говорить про зацікавленість у темі, її значимість для багатьох людей. Бо, не зважаючи на технічні труднощі (місцями поганий зв'язок), вмотивованість жінок була високою. На зв’язку залишалися усі до кінця зустрічі.

Спілкувалися активно. Говорили, про соціальну згуртованість, її поняття, чому вона важлива і як сприяти цьому явищу. Розбирали ознаки незгуртованої громади, обговорювали фактори, які ускладнюють згуртованість та звернули увагу на те, як соціально-психологічний клімат та настрій впливає на згуртованість громади.

Таке просте, на перший погляд, словосполучення, СОЦІАЛЬНА ЗГУРТОВАННІСТЬ, викликало у присутніх багато асоціацій. Такі слова, як коло, обійми, тепло, сонце, добробут, безпека, взаєморозуміння, підтримка – стали її символами.

Вислів Рубена Мадсена: «Соціальна згуртованість – це клей, який єднає громади і який ґрунтується на довірі», сподобався більшості учасниць. Головним аспектом, жінки виділили взаємодію, довіру, підтримку та принцип «почути кожного».

Кожна із присутніх висловила думку, що згуртовувати можна не тільки громаду для діалогу із владою. Можна єднати сім’ю, колектив, мешканців багатоквартирного будинку, вулицю, село, мам, підлітків, людей похилого віку, тощо. Цей перелік – необмежений. Висновок один - кінцевим результатом такого єднання стане добробут та розвиток!

На прикладі великої незгуртованої родини, яка має великий родовід, та всі разом мешкають у одній оселі, розібрали ознаки незгуртованої громади. Учасниці, на завдання тренерки, озвучували свої відчуття. На їх думку ознаками не згуртованості є відсутність взаємодії, контактів, ставлення себе вище за всіх, піклування тільки про власні інтереси, одноосібність, байдужість, невміння домовлятися, відсутність довіри та інше. Як результат – низький рівень життя, ведення примітивного домогосподарства, та відчуття, що люди нещасливі.

Учасниці дискутували, що першочергове у такому явищі? Відсутність лідера чи відсутність мотивації? Пасивність чи байдужість? Песимістичні настрої чи байдужість та пасивність?
І, провівши паралелі із громадою, постало питання: зневіра у владі впливає на згуртування громади?

Психологиня запропонувала присутнім зануритися у практику «Дім». Це дало змогу зрозуміти, а деяким - остаточно впевнитися, що КОЖНА з присутніх може бути лідером, тим імпульсом, який посприяє об’єднанню.

Жінки зазначали, що виконати завдання їм допомогли посмішка, відкритість, цілеспрямованість, комунікабельність, впевненість, наполегливість та несамовите бажання змін на краще та віра у правильність обраного шляху!

При обговоренні вправи, звернули увагу на те, наскільки важливе інформування. Люди мають знати про події, які заплановані; з самого початку озвучувати регламенти та позиції робіт; давати право вибору.

Учасниці дійшли до спільної думки, що КОЖЕН член громади, родини, колективу може бути корисним та значущим у виконанні спільної мети. Відповідальність, працьовитість та командна робота – це швидкий та результативний шлях! Вправа дала можливість відчути кожній жінці задоволення від результату виконаної роботи.

У процесі обміну враженнями, звернули увагу, як важливо вірити у себе, мати гарний настрій, бути готовою брати відповідальність за свої вчинки. Коли починаєш сам думати, говорити та робити те, що відчуваєш, то відбувається магічне дійство «психологічне самозараження». Інші члени оточення, навіть не задіяні у процесі, попадають у «твоє поле». А отже, настрій та наміри - поширюються на інших людей. Так відбувається створення психологічного фону колективного життя. А отже, щасливі люди там, де думають та говорять позитивно!

У кінці вебінару учасниці отримали домашнє завдання - розробити власні, персональні заходи, які б сприяли згуртованості. Цікаво, куди заведе їх творчій політ?) Далі буде…

Якщо ви хочете долучитись до другого онлайн – вебінару з соціальної згуртованості, то реєструйтеся тут.

Перший онлайн-вебінар «Соціальна згуртованість та жіноча взаємопідтримка» проходив в рамках проекту «Сприяння можливостей для соціальної згуртованості, що реалізується ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського союзу через International Alert у партнерстві з Thоmson Media.

Дописати коментар

0 Коментарі