Комфорт та безпека дітей в укритті: що потрібно знати дорослим

Укриття може бути дуже страшним та тривожним місцем для дітей. Вони спускаються сюди під голосний звук повітряної тривоги чи вибухи, не знають як довго перебуватимуть у підвалі і що їх чекає далі. Навіть дорослі не завжди можуть зберігати спокій в подібних ситуаціях, не кажучи про малечу. Тому завдання дорослих - пом’якшити перебування дітей у незвичному місці та раціонально використати цей час.


На фото укриття в Дар'ївській та Чорнобаївській громадах.

Команда ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” розуміє всю важкість перебування малечі у досі не звичному для себе місці, тому в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області” запланувала створити дитячі куточки в кожному з 15 укриттів, які допомагаємо облаштувати громадам. До такого набору входить - стіл з ігровою панеллю аерохокей, мольберт для малювання та набори книжок. Звичайно, це стартовий набір, який лише допоможе дорослим створити комфортний простір малечі в укриттях.

Не будемо зупинятись на базових потребах, які першочергово потрібно забезпечити. Впевнені, що ви все знаєте, давно підготували та періодично поновлюєте - запас їжі та води на кілька днів, персональні ліки та набір першої допомоги, улюблену ковдру та подушку, ліхтарик та павербанк, засоби гігієни - серветки, мило, антисептик та ін. Також в рамках нашого проєкту укриття вже отримали генератори, буржуйки, кулери для води та біотуалети. Чекаємо ще на столи, лавки, стелажі, індукційні плити та потужні ліхтарі.


На фото приклади отриманої технічної допомоги

Далі поговоримо як зробити, щоб діти почували себе в безпеці, підібрали кілька порад від педагогів, психологів та досвідчених мам:
  • Пояснюйте ситуацію. Розкажіть дітям, що відбувається, чому вони знаходяться в укритті та що може статися далі. Вони повинні знати, що тут вони в безпеці і розуміти ризики воєнних дій.
  • Надайте можливість висловлювати свої почуття. Діти можуть бути налякані, засмучені, збентежені чи роздратовані - повітряна тривога відірвала їх від цікавої гри чи скасувала план на активний день. Дозвольте малим висловлювати свої почуття, допоможіть їх зрозуміти.
  • Створіть розклад чи випишіть взаємовигідні правила поведінки. Це універсальна порада для співпраці з дітьми в усіх ситуаціях. Їм треба знати, що очікувати, що буде далі і розуміти, що вони мають зараз робити. Навіть в укритті, коли ніхто не знає, як довго буде тривати небезпека, можливо проговорити з дітьми обов’язки, права та конкретні дії, які будете разом виконувати.
  • Грайтесь! Не залишайте дітей сам на сам з їх тривогами, якісно проводячи з ними час, ви допоможете їм забути про стрес та допоможете собі відірватись від постійної перевірки новин.
Психологиня Світлана Ройз підготувала величезний перелік ігор, в які можна грати в укритті, але ми нагадаємо лише кілька:
  • Співати хором або кричати кричалки. “Червону калину” та гімн України вже знають з малечку.
  • Слухати в навушниках аудіоказки та музику.
  • Взяти з собою гітару чи інший інструмент та влаштувати мініконцерт.
  • Ліпити з пластиліну, вирізати колажі чи робити оригамі.
  • Вчитися жонглювати.
  • Взяти з собою настільні ігри - шахи, шашки, лото, карти, доміно… Можна вигадувати власні правила для вже знайомих ігор.
  • Малювати! Ангелів, прапори, мрії, візерунки, веселки… Олівцями, ручками, крейдою… А потім малюнками прикрашати стіни укриття.
  • Пограти зі словами - складати в банку речі на вибрану літеру, підбирати антоніми чи синоніми, вигадувати нові слова…
  • Дивитися разом мультики.

Ігор дуже багато! Впевнені, що ви вже маєте власний набір найулюбленіших.

Перебування в укриттях - наша буденність. На Херсонщині вже пролунало більше 400 повітряних тривог, скільки ще небезпек чекає на нас та наших дітей - невідомо. Будівництво та облаштування укриттів має стати пріоритетом для місцевої влади, державних органів, бізнесу та міжнародних донорів. Важливо при цьому не забути про потреби й інтереси дітей!


Погрібна Людмила


Облаштування укриттів в Білозерській, Чорнобаївській, Станіславській, Музиківській та Дар’ївській громаді відбувається в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі