В останній день зими мобільна бригада консультувала в Софіївці і Томиній Балці

28 лютого мобільна бригада у складі юриста та психолога завітали до Софіївки Станіславської громади та Томиної Балки Білозерської громади. Цей день як і попередні був дуже тривожним. Люди зі страхом очікували річницю повномасштабного вторгнення в Україну, чекали провокацій і збільшення інтенсивності обстрілів. Плюс до очікувань додається психологічне переосмислення втраченого спокою, щасливого життя та часу. Збільшення частоти обстрілів в прифронтових громадах таки відбулося, є постраждалі. В Білозерці люди не виходять з домівок, намагаються уникати людних місць, виходять в центр селища лише за необхідності.

Попри невпевненість та страх обстрілів наша мобільна бригада не могла скасувати вже анонсований та довго очікуваний виїзд. І в Софіївці, і в Томиній балці наші спеціалісти мали досить багато клієнтів на консультування, але додатково інформували про можливість отримати поради за телефонами гарячих ліній:

📞Психологічна допомога - (066) 999-01-42
📞Юридична допомога - (050) 999-01-42
📞Гуманітарна допомога - (066) 999-01-43

Крім розповсюдження номерів телефонів через мобільні мережі, оприлюднення їх в місцевій газеті “Придніпровська зірка” команда проєкту поширює друковані візитівки, які зручно покласти до гаманця та зберегти до критичної ситуації чи готовності до спілкування.

В обох селах наших спеціалістів прийняли тепло та затишно. Люди відкриті до спілкування, не шкодують посмішок, привітні та щирі. Вже не так соромляться спілкуватись з психологинею Інною Корміленко та з кожним разом знаходять нові питання, що потребують правових порад від юристки Антоніни Тищенко.


Під час виїзду надано юридичні консультації щодо відновлення втраченої трудової книжки, порядку звернення про відновлення втрачених банківських карток, порушення кримінальної справи у зв'язку з надходженням погроз фізичною розправою та щодо сплати комунальних послуг. Питання щодо порядку сплати комунальних послуг турбують людей найбільше, під час кожного виїзду їх озвучують і турбуються чи не відключать світло через борги, які накопились за час окупації та воєнного часу. Антоніна Тищенко вже підготувала консультацію з цього приводу, яку опублікували на інформаційному порталі Білозерка.Інфо тож читайте та не нервуйте.

Величезну роботу при виїздах бригади проводить наша натхненна психологиня Інна Корміленко. Вона не лише проводить майстер-класи та індивідуальні консультації, вона популяризує терапію та нормалізує опрацювання проблем з психологом. Якщо у минулі приїзди мобільної групи люди спостерігали і тільки одиниці наважилися адресувати свої питання до психологині, то сьогодні - охочих вишикувалася черга. Поки тривали консультації з одними, за дверима люди ділилися один з одним своїми острахами, турботами і думками "Чи варто відвідувати психолога?" Добре, що ця тема вже не така табуйована і є буденною нормою наших життів.
 


Час катастрофічно швидко плинув. Охочі ще залишались, тому пані Інна наголошує про можливість отримати консультацію телефоном. Це дозволяє швидко та оперативно отримати необхідну послугу в комфортних для себе умовах. Заварив смачний чай, сів в улюблене крісло і починаєш пропрацьовувати необхідні питання зі спеціалістом.

Запити були різні, але більшість стосувалися відновленню або покращенню стосунків з рідними, колегами, родичами, сусідами, односельцями тощо. Питали з приводу того, як себе поводити і що робити, щоб спілкування було легким і комфортним для всіх сторін. Наша психологиня поділилась з нами частиною питань з якими до неї звертались останнім часом, щоб читачі розуміли, що може стати причиною звернення:
✔Як побудувати гармонійні стосунки із літніми батьками, які від тебе залежать?
  • Що робити із масовим осудом та наклепом, коли це ранить?
  • Як реагувати на авторитарну маму, коли тобі вже 40-50-60-70 років, а вона досі керує твоїм життям?
  • Як говорити із невісткою, яка каже неправду та обманює?
  • Як позбутися почуття провини перед людьми?
  • Що робити, коли ти піддаєшся чужому впливу?
  • Що робити, якщо стосунки "тріщать"?
  • Як розмовляти із чоловіком, коли він нічого не хоче і постійно лежить на дивані?
  • Чи можна врятувати стосунки і повернути атмосферу довіри та гармонії, якщо чоловік хоче повернутися після розриву?
“На всі питання універсальної відповіді звісно немає, але всі воно нормальні і варті того, щоб поговорити про свої турботи з психологом. Етика не дозволяє психологам радити і нав'язувати конкретні рішення, тому працюю індивідуально і конфіденційно” - підбиває підсумки пані Інна.


Час пролетів непомітно за душевними розмовами. Це був цікавий день з неймовірними емоціями. В такі села завжди хочеться повертатися, адже нас завжди там чекають!

Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі