Як допомогти собі та іншим? Відбувся тренінг для соціальних працівників Дар'ївської громади


25 серпня не дивлячись на аномальну спеку та тривожну безпекову ситуацію наша психологиня Інна Корміленко провела черговий тренінг. Цього разу працювала разом з представниками соціальної сфери Дар’ївської громади. Соціальні працівники та фахівці з соціальної роботи працюють, щоб кожна людина в громаді мала змогу отримати життєво важливу підтримку, отримати необхідні документи чи вчасно оформити соціальні виплати. Це не легка робота, а в умовах війни складнощі та стреси збільшуються в рази.

Працівниці соціальної сфери Дар’ївської громади щиро та без прикрас розказали як живеться і працюється в реаліях війни психологині ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” під час онлайн тренінгу "Стрес. Як собі допомогти?". Стрес впливає на здоров'я - головні болі, розлади шлунку, "ватні" ноги, задуха, неможливість вдихнути, часте серцебиття, болі у спині, шиї, плечах чи між ребер - це далеко не всі симптоми, які проявляються при тривалому впливі стресу. Частину з цих симптомів помічали в себе і учасниці тренінгу.

“Нервова система складається з симпатичної та парасимпатичної. Вони тримають рівновагу в організмі, щоб він був здоровим. При кризових ситуаціях спостерігається підвищена активність парасимпатичної нервової системи. Дихання стає поверхневе, м'язи напружуються, зіниці стають маленькими. Весь організм готовий оборонятися або ж втікати. Парасимпатична нервова система працює особливо активно, коли ми у спокої, наприклад спимо. У цей час сповільнюється робота серця, розширюється просвіт судин, знижується кров'яний тиск” - роз’яснила теорію Інна Корміленко.


Психологиня акцентувалась на тому, що щоб бути корисним іншим, важливо вміти піклуватися про себе, тому соціальним працівникам важливо вміти зміцнювати нервову систему. Для цього можна використати одну з порад чи практик психологині.

“В селах Херсонщини майже у кожному подвір'ї ростуть лікарські трави. Можна зробити заспокійливий збір з власного городу - м’ята, меліса, гібіскус, шипшина чи ромашка. Та тримати цей чудодійний засіб на своєму робочому місці. Можна додавати в улюблені напої спеції з подібною дією: кардамон, гвоздику чи куркуму. Спробуйте запропонувати такий наповнений спокоєм напій і своїм знервованим клієнтам” - ділилася порадами психологиня.


Наступна порада - звернути увагу, що дихання. Це універсальний інструмент самодопомоги при стресі. Учасниці зазначили, що кожна вже підібрала для себе вправу, яку використовує у повсякденному житті: "4-7-8", "морський бриз", “квадратне дихання” та інші. Суть дихальних вправ у глибокому вдиху через ніс і довгому видиху через рот.

Психологиня також розповіла, що варто робити аеробні вправи - ходити, їздити на велосипеді, бігати, танцювати. Це не лише позитивно впливає на фізичний стан, а й на психологічний. Також обов’язково слідкувати за водним балансом. Вона не тільки напитує клітинки вологою, а ще й ще вдало "розчиняє" стрес. Тому треба тримати воду на робочому місці та пити протягом дня.

“Величезне спасибі за тренінг. Радію, що саме тепер я стала його учасником. Подвійно радію і пишаюся, що такі чуйні, щедрі душею і небайдужі люди є на світі! Окрема подяка Інні за її спокійний, миротворчий, приємний голос. Дійсно стало легше. Тренер та організатори - чудові, професійні та доброзичливі люди. Щиро вдячна за таку необхідну мені психологічну допомогу!” - ділиться враженнями учасниця Людмила Копитіна.

“Велике спасибі Інні Корміленко за тренінг для соціальних працівників Дарівської громади. Він пролетів зі швидкістю світла. Дякую за вагомий вклад в особистий розвиток!” - активно дякувала за участь Лебідь Марія Вікторівна.

“Працівники соціальної сфери однозначно висловилися, що почуваються краще, коли мають можливість бути корисними і допомагати іншим. Вплив міжособистісного спілкування на щасливе життя важко переоцінити. Робота і волонтерство - рятує від апатії та особистісної кризи. Допомагає бути в ресурсі! Вірю, що всі наші учасниці знайдуть сили допомагати собі та іншим.” - підбила підсумки психологиня Інна Корміленко.

Команда ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” продовжує працювати, щоб підтримати працівників соціальної сфери. В рамках проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”, що реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) вже передано додаткове технічне обладнання та заплановано навчання соціальних працівників.

Дописати коментар

0 Коментарі