Особливості відпусток під час воєнного стану. Юридична консультація


Питання щодо трудового законодавства досить популярні для Антоніни Тищенко, юристки ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Пані Антоніна працює в організації вже близько року. За цей час вона надала сотні консультацій та познайомилась із безліччю людей. Сьогодні разом з експерткою розбираємось з порядком надання щорічних та невикористаних відпусток, адже з 24 грудня 2023 року відбулися суттєві зміни.


Законом України від 22.11.2023 № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» внесені зміни щодо надання відпусток в період дії воєнного стану. Зміни вступили в силу 24 грудня 2023 року. Тож давайте розбиратися у змінах та як їх можна врахувати. 


До  внесення змін  стаття 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». передбачала, що якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. Зміни, які набрали чинності 24 грудня, дають більше свободи керівнику у прийнятті рішень, щодо цих невикористаних днів.

 

🔷Тож за рішенням роботодавця невикористані дні (понад 24 календарні дні) щорічної основної відпустки можуть надаватись без збереження заробітної плати.


Для прикладу, у посадової особи місцевого самоврядування тривалість основної відпустки працівника становить 30 календарних днів, то роботодавець може обмежити тривалість цієї відпустки до 24 днів у поточному робочому році, а 6 невикористаних днів перенести на час після воєнного стану. Або ці 6 невикористаних днів за рішенням роботодавця можуть бути надані працівнику без виплати відпускних. 


Причину такого рішення керівника Закон не урегульовує. Теоретично, аргументом може бути негативний фінансовий стан установи чи підприємства, але знову ж питання потребує додаткового урегулювання для зменшення конфліктів та непорозумінь.


🔷Подібний механізм переноситься й на інші види відпусток. У період дії воєнного стану надання працівнику будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв'язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку, за рішенням роботодавця може здійснюватися без збереження заробітної плати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.


Для прикладу, основна відпустка медичного працівника становить 24 календарні дні, але він має додаткові 7 днів щорічної додаткової відпустки за особливі умови праці. Тож ці 7 днів роботодавець своїм рішенням може перенести на період після воєнного стану або надати працівнику без виплати відпускних.

 

Роботодавцю надано право у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні відпустки тривалістю більше як 24 календарні дні або вирішити, що ці дні не будуть оплачуватися (тобто, без відпускних).


🔷Зазначене надання відпусток без збереження зарплати не застосовується до керівних працівників закладів освіти та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.


🔷Новий закон розширив категорії працівників, кому роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток на час воєнного стану. До працівників критичної інфраструктури додано працівників, залучених до виконання робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).


🔷Також з внесенням змін збільшений загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік.


Це лише частина змін, які впроваджені Законом. Якщо маєте питання, то звертайтесь на гарячу лінію ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» - (050)999-01-42. Ми опрацюємо саме вашу ситуацію чи питання! 




Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.


 Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva

Дописати коментар

0 Коментарі