Базова підтримка гуманітарної діяльності на Білозерщині. Перші результати



З грудня минулого року до вересня цього року діяльність гуманітарного центру ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” підтримує Isar Ednannia у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Це базова підтримка, яка допомагає команді БЦРР надавати якісні гуманітарні послуги, навчатись, підтримувати помічників в центрі та шукати нові можливості.

“Гуманітарний напрямок нашої діяльності розпочався з початку повномасштабного вторгнення. Це була вимога часу та аномальної ситуації, в якій ми опинилися. Тоді починали більше інтуїтивно, не думаючи про стандарти надання гуманітарної допомоги. Ми шукали можливості і намагались підтримати кожного, хто потребує допомоги. Після майже двох років щоденної роботи в гуманітарній сфері, розуміємо, що нам потрібно переходити на професійний рівень”, – розповідає Катерина Оксенюк, керівниця гуманітарного центру.

Станом на середину березня волонтери та працівники центру здійснили 12 дистрибуцій гуманітарної допомоги для вразливих верств населення – пенсіонерів, ВПО, людей з інвалідністю, родин з дітьми, сімей з прифронтових громад тощо. Це понад 1000 родин, які отримали допомогу завдяки роботі наших працівниць та волонтерів. Дрова, гігієнічні набори, продукти, смаколики для дітей, засоби для людей з інвалідністю, будівельні матеріали – все це опрацювали наші невтомні “бджілки”.



“Крім того, що робота в гуманітарному центрі важка фізично, вона дуже непроста психологічно. Війна руйнує не лише будинки, вона знищує долі людей та відбирає найрідніших. Люди втомлені та емоційні, кожного треба вислухати, відповісти на питання та роз’яснити можливості організації,” – розповідає Катерина Оксенюк, керівниця гуманітарного центру.

“Проживаємо з дружиною вдвох, маємо інвалідність 1 -2 групи. Жінка лежача, а я ще більш-менш рухаюсь. Дітей у нас немає, а родичі повиїжджали, ще як тільки почалась війна. У нас пічне опалення і гуманітарний центр допоміг нам дровами. Ця допомога, як знахідка, ми б самі не купили цього, бо великі кошти йдуть на лікування та гігієнічні засоби для дружини”, – розповів Микола, один з отримувачів допомоги.

“Приїхала з Бериславу до молодшої сестри. В грудні 2023 року було зруйновано будівлю і завалило стіною мою молодшу сестру. Вона загинула. Друзі запропонували мені виїхати до Київської області, але ми всі залишились, щоб хоч якось бути ближче до своєї, хоч і зруйнованої оселі. Від гуманітарного центру отримала продуктовий набір від фонду “Життєлюб”, – про своє життя розповіла Людмила, одна з отримувачок допомоги.




“Маємо гарячу телефонну лінію, куди люди можуть звернутися за допомогою. Намагаємося вчасно все роздати, хоча це інколи важко, бо наша громада знаходиться в зоні активних бойових дій і під постійними обстрілами. Тому, роздаємо швиденько та по черзі, так щоб не було натовпу. На жаль, не всіх можемо охопити допомогою за один раз. Тому введемо журнал звернень, фіксуємо запити про допомогу, фіксуємо отримувачів допомоги, щоб не було дублювання. Працюємо адресно та в офісі”, – розповідає Тетяна, працівниця гуманітарного центру.

Також в рамках проєкту запланували серію тренінгів для волонтерів та членів команди – перша медична допомога, позиціювання громадських організацій, стандарти гуманітарної допомоги та інші. Тренінги проходять онлайн, бо до діяльності центру долучаються навіть ті члени команди, які працюють дистанційно, але поділяють цінності та плани, мають бажання розвиватися та зростати разом з ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.

Вже відібрані тренери, затверджені навчальні програми та проведено два тренінги. Крім нових знань, онлайн-тренінги - це можливість зробити роботу над помилками, обговорити проблемні випадки при дистрибуції та зробити правильні висновки.



“Гуманність, неупередженість, нейтралітет та незалежність – основні принципи, які ми використовуємо у своїй роботі. Ми плануємо проговорити та запровадити чіткі процедури при видачі гуманітарної допомоги, зборі пропозицій та плануванні нових проєктів. Базова підтримка, яку отримуємо від ІСАР Єднання та партнерів, стала стартом нашої роботи над стратегічним планом в умовах постійних змін та ризиків. Нам ще необхідно дуже багато навчитись, розробити, проговорити, але важливо, що ми відчуваємо потребу у цих змінах ”, – говорить Елла Петренко, одна з засновниць організації.

Важливою компонентою проєкту є виготовлення футболок та бейсболок з логотипом ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”, банерів з контактами та вхідної таблички. Це допоможе команді гуманітарного центру стати більш впізнаваними, адже досі людям важко орієнтуватися, хто і від кого надає їм допомогу, хоч ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” працює на Білозерщині ще з 2006 року. Виготовлені футболки будуть широко використовуватися при дистрибуції наступної гуманітарної допомоги.

“Хочемо, щоб наша гуманітарна діяльність була логічною та зрозумілою. Лише з таким підходом ми уникнемо потенційних конфліктів та досягнемо результатів”, – розповідає Катерина Оксенюк, керівниця гуманітарного центру






Дописати коментар

0 Коментарі