Білозерський ресурсний центр для НУО разом з колегами з Півдня України визначили пріоритетні сфери діяльності


24-25 квітня 2024 року в м. Одесі відбулась стратегічна сесія регіональних ресурсних центрів підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот Одеської, Миколаївської та Херсонської області.

Наші центри відкрились у лютому 2024 року та працюють у невеликих громадах - #Рені, #Вознесенськ та #Білозерка. Діяльність центрів орієнтована на локальний неурядовий сектор та здійснюється у форматі фізичного чи онлайн хабу. Ресурсний центр в Одеській області працює у місті Рені на базі громадської організації «Регіональний аналітичний центр», в Миколаївській області - у місті Вознесенськ на базі громадської організації «Агентство економічного розвитку», в Херсонській області - у селищі Білозерка на базі громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку».

Завданнями стратегічної сесії були:
🔹оновити потреби місцевого неурядового сектору у цільових регіонах та громадах;
🔹визначити нішу ресурсних центрів серед діючих програм підтримки неурядового сектору;
🔹уточнити портрет цільових груп та їх очікування;
🔹доповнити лінійку послуг ресурсних центрів;
🔹розробити позиціонування для ресурсних центрів в регіоні.

Зараз Центри надають сервісну правову, експертну та організаційну допомогу, а також виступають як інформаційно-аналітичні та навчальні платформи для громадських активістів та волонтерів, але цю діяльність можна розширити в залежності від потреб цільової аудиторії.

Учасники та учасниці стратегічної сесії провели аналіз досягнень та викликів, з якими стикнулися ресурсні центри від початку своєї діяльності. Окреслили і особливості співпраці між ресурсними центрами та організаціями громадянського суспільства в цільових регіонах, а також владними та комерційними партнерами.

Оновлені потреби неурядового сектору зокрема включають:
🔹посилення організаційної спроможності,
🔹пошук ресурсів,
🔹технічну та безпекову допомогу,
🔹кризову комунікацію,
🔹психосоціальну підтримку,
🔹співпрацю з владою та міжнародними організаціями.

💬«Громадських лідерів та активістів треба вчити ефективним практикам залучення ресурсів та розбудови спроможностей, одночасно посилювати їх впевненість», - підкреслила Елла Петренко, співзасновниця ГО "Білозерський центр регіонального розвитку"

Учасники говорили і про необхідність міжрегіональної співпраці та комунікації, і про покращення координації на локальному рівні.

💬"На рівні невеликих громад не вистачає спільної комунікаційної діяльності між активістами та громадськими організаціями, і ресурсні центри можуть стати майданчиками, де будуть генеруватись нові ідеї та ініціативи, а також зростати нові лідери", - поділилась своїми спостереженнями Вікторія Савчук, представниця громадської організації "Агенство економічного розвитку".


🟩Стратегічна сесія ресурсних центрів підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот Одеської, Миколаївської та Херсонської області організована в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Дописати коментар

0 Коментарі