Крок за кроком до порятунку від насильства



Телефон дзвонив і дзвонив...
- Доброго дня. Це лінія психологічної підтримки громадської організації «Білозерського центру регіонального розвитку». Мене звуть Інна. Я вас слухаю...
- Ви всі кажете, що допомагаєте. А насправді – нікому ніякого діла...


Так почалася розмова, тривалістю майже годину… Більшість цього часу, жіночий голос у трубці жалівся, плакав, звинувачував… Це нормально. Так часто буває. Людині треба «скинути» цей тягар, який вона вже не в змозі «вивозити»...

Згодом вдалося з'ясувати, що звуть її Надія*. Що вона переїхала у маленьке село на Білозерщині через велике кохання, але згодом романтика розсіялася. А після чергового перелому ребер, вона почала задумуватися - чи це кохання взагалі?

Пізніше Надія знову подзвонила. Вона сиділа на зупинці, ховаючись від прохолодного вітру. Знову побив…

Коли хвилювання у трубці трохи стихли і жінка була готова до діалогу, відчувши підтримку – розробила власний план порятунку.
🔹Переночувати у пункті незламності (такі є у кожному селі).
🔹Вранці, викликати поліцію та у їх присутності зібрати необхідні речі.
🔹Переїхати до квартири друзів у місті, в якій вони дозволили пожити безкоштовно.
🔹Зареєструватися на безкоштовну евакуацію із міста та забронювати час виїзду.
🔹Зв'язатися зі знайомими в Одесі, домовитися про можливість пожити у них кілька днів..
🔹Зареєструватися на безкоштовну евакуацію за кордон, куди вона і прагнула виїхати.

Окрім фізичного насилля, жінка потерпала від фінансового. Всі види гуманітарної допомоги, як продуктами, речами, так і грошима її коханий забирав собі. Аргумент був залізний: «Навіщо тобі турбуватися про оплату комуналки, купівлю продуктів...я все зроблю сам. А ти – насолоджуйся життям». Проте, як тільки гроші опинялися у його кишені – кожен шматочок хліба був розрахований і обліковувався ...

Окрім того, не йшлося ні про ласку, ніжність та доброту. Психологічне насилля виливалося у образи, цькування та закиди...

«Я з вами поспілкувалася і наче води напилася. Ніхто ніколи мені не допомагав. Навіть не слухав. Я нарешті відчула, що я важлива і маю значення … Взагалі відчула, що я жива… А головне – надія з'явилася. Я маю план. І ви знаєте, що навіть здається, що і тепло стало. Хоча я на дворі сиджу...дякую вам величезне...»

На цих словах вона заплакала знов. Проте це вже були не сльози безвиході. Це були сльози співчуття до себе, сльози віри в себе і своєї важливості.

Насилля виправдати не можна нічим! Кожен має право бути, жити і отримувати допомогу.

🟦Нагадуємо, що кожна людина, яка зазнає гендерно зумовленого насильства чи домашнього насильства може отримати безкоштовні юридичні та психологічні консультації при виїзді спеціалістів до вашого населеного пункту, в офісі організації в Білозерці або за телефонами підтримки:
📍Психологічна допомога – (066) 999-01-42
📍Юридична допомога – (050) 999-01-42

🟦У випадку гендерно зумовленого насильства важливо знати, куди звертатися за допомогою. Ось перелік основних ресурсів та організацій, які можуть надати підтримку:



Підготувала, Інна Корміленко,
психологиня ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»

🟦Реалізація проєкту «Психосоціальна підтримка жінок та дівчат з деокупованих громад Херсонщини» стала можливою завдяки партнерству ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» з HIAS Ukraine в рамках Фонду реагування на надзвичайні ситуації для жінок та дівчат. Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди HIAS Ukraine.

*Ім’я героїні історії змінено в цілях безпеки
*Фото Сanva

Дописати коментар

0 Коментарі