Як створити за реєструвати громадську організацію?


Продовжуємо серію матеріалів для громадських лідерів та ініціативних груп. Сьогодні розглянемо, яка процедура створення громадських організацій та порядок її реєстрації.

Громадська організація – це громадське об'єднання, засновниками та членами якого є фізичні особи, що об'єдналися для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Хто може бути засновниками громадської організації?


Засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.

Як утворюється громадська організація?





Загалом для того, щоб утворити громадську організацію необхідно:
🟦Підготувати Статут організації;
🟦Провести установчі збори засновників та підготувати відповідний протокол.
🟦Підготувати пакет необхідних документів.

Що має містити протокол установчих зборів?

Зверніть увагу! Якщо протягом 60 днів з дня утворення організація не надала документи для реєстрації, вона вважається не утвореною.
Що має містити статут громадської організації? 

Реєстрація ГО проводиться виключно особами, які включено до затвердженого Міністерством юстиції (в умовах воєнного стану) переліку державних реєстраторів та посадових осіб Мін’юсту чи його територіальних органів.

Реєстрація здійснюється незалежно від місцезнаходження громадського формування. Подача документів можлива особисто або через уповноваженого представника (подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження). При поданні документів поштою важливо засвідчити нотаріально справжність підпису заявника. Також, зараз є можливість подання документів в електронній формі із накладанням електронного цифрового підпису.

Подати документи на реєстрацію громадського об'єднання в електронній формі можна через портал електронних послуг igov.org.ua. Також на порталі можна отримати онлайн-консультацію з питань державної реєстрації громадського об'єднання зі статусом юридичної особи.


Державна реєстрація ГО наразі є безкоштовною та повинна тривати не більше 3 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації. Плата передбачена лише за внесення змін до статуту, структури та складу керівних органів.

Читайте також консультації від представників Білозерського ресурсного центру для НУО:
👉Мотиваційні поради від досвідчених громадських активістів: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_29.html
👉Консультація юриста щодо громадських об'єднань та принципів їх діяльності: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_82.html 

☎️За додатковою інформацією звертайтеся до громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Контактна особа – Катерина Оксенюк, тел. 0950874860, електронна пошта bilozerka.center@gmail.com

🟩Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».



Дописати коментар

0 Коментарі