Як припинити діяльність громадського об’єднання? Консультація юриста


Фахівці Білозерського ресурсного центру для НУО на постійній основі надають консультації громадським активістам та ініціативним групам. Клієнтів цікавлять юридичні аспекти та організаційні моменти. Часто проговорюють свою мотивацію, ризики та відповідальність. Саме велика відповідальність при реєстрації громадського об’єднання часто зупиняє активістів зробити перші кроки. Чи довго активно діятиме організація? Чи вистачить сил на тривалу діяльність? Є міф, що зареєструвати громадську організацію - не проблема, а от припинити діяльність… Тому сьогодні разом з Антоніною Тищенко, юристкою ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” розбираємось з поняттям припинення діяльності громадської організації.

По-перше, громадське об'єднання має право у будь-який час прийняти рішення про припинення своєї діяльності (саморозпуск). Припинення громадського об’єднання згідно з статтею 29 Закону «Про громадські об’єднання» включає два етапи:
🔹припинення внутрішньоорганізаційної діяльності громадського об'єднання;
🔹припинення громадського об'єднання як юридичної особи.


🟦 Перший етап - це державна реєстрація рішення про припинення юридичної особи.

Державна реєстрація припинення діяльності громадської організації проводиться відповідно до частини 10 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". Для державної реєстрації рішення про припинення юридичної особи, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи, подаються такі документи:

🔹примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про припинення юридичної особи;

🔹примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, яким затверджено персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта - для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), строк заявлення кредиторами своїх вимог, - у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - у рішенні відповідного державного органу, про припинення юридичної особи.

Тобто спочатку для державної реєстрації подається рішення про припинення юридичної особи (документ, яким затверджено персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, строк заявлення кредиторами своїх вимог, – у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні відповідного органу громадського об’єднання про припинення), щоб повідомити про те, що починаєте процес припинення дії організації.

Зокрема процедура прийняття рішення про припинення громадської організації визначається також у статуті громадської організації, тому при прийняті рішення про припинення дії організації мають бути дотримані вимоги щодо порядку скликання органу управління і передбачені всі необхідні питання порядку денного.

У протоколі має бути відображено, що вищий орган управління вирішив наступні питання:
🔹створення ліквідаційної комісії або доручення керівному органу здійснювати її повноваження для проведення припинення громадської організації як юридичної особи;
🔹порядок та строки проведення ліквідаційної процедури;
🔹організація виконання рішень, прийнятих на загальних зборах громадської організації;
🔹порядок використання майна громадського об’єднання після його ліквідації відповідно до статуту.

Окрім того, потрібно буде мати справу з архівними установами, куди слід передавати документи, які підлягають довготривалому зберіганню. Там треба отримати довідку про прийняття документів, що, відповідно до закону, підлягають довгостроковому зберіганню. І після цього всього можна подати заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи, яка подається з довідкою з архівної установи.

🟦Другий етап - це реєстрація припинення юридичної особи.

Для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого учасниками юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідних державних органів, або судового рішення про припинення юридичної особи, не пов’язаного з її банкрутством, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, відповідно до частини 13 статті 17 Закону подаються такі документи:
🔹заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації ;
🔹 довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.


Читайте також консультації від представників Білозерського ресурсного центру для НУО:
👉Мотиваційні поради від досвідчених громадських активістів: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_29.html
👉Консультація юриста щодо громадських об'єднань та принципів їх діяльності: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_82.html
👉Як створити та зареєструвати громадську організацію?: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/05/blog-post_7.html

☎️За додатковою інформацією звертайтеся до громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Контактна особа – Катерина Оксенюк, тел. 0950874860, електронна пошта bilozerka.center@gmail.com

🟩Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Дописати коментар

0 Коментарі